foto:bucurestifm.ro |
De cele mai multe ori, sănătatea și starea noastră de bine depind de consumul plantelor și alimentelor cărora nu le acordăm nici cea mai mică importanță. Grâul încolțit, spre exemplu. Cine ar crede că micul bob este o explozie de elemente nutritive și poate să facă atât de mult bine organismului!
Cu siguranță bunicii noștri cunosc efectele miraculoase ale acestui produs. Dar la ce trebuie să ne așteptăm noi din partea semințelor de grâu încolțit? Germenii de grâu, sau grâul încolțit, reprezintă acele boabe care trec din starea de viață latentă în starea activă. În urma acestui proces se petrec o serie de transformări biochimice și de structură. Cert este că la final bobul încolțit conține maximum de substanțe folositoare corpului.
Ca să poți consuma semințele de grâu încolțit ai nevoie de câteva zile în care să le pregătești. Se ia grâul integral netratat chimic, se cerne prin sită pentru a îndepărta corpurile străine și se spală cu apă rece până când apa rezultată este curată. Se pune apoi într-un vas smălțuit și se adaugă apă cât să-l acopere. Cu un capac peste vas, se lasă 1 zi la temperatura camerei. După 24 de ore se spală din nou și se lasă în vas, acoperit cu apă. Se repetă procedeul de clătire a grâului, vreme de 2-3 zile, până când iese embrionul de 2 mm. Acesta este semnul că a început să germineze și poate fi consumat.
Ca și argila, grâul încolțit este un adevărat miracol pentru sănătate. Pentru a-și demonstra însă eficiența are nevoie de o administrare constantă, în fiecare dimineață, pe stomacul gol, timp de cel puțin 2 luni (3-6 linguri pe zi la adulți, 1-2 lingurițe pe zi la copii). Primele semne ale îmbunătățirii stării organismului se observă după prima lună, însă stabilizarea efectelor apare doar după câteva luni de consum zilnic.
Calitățile revoluționare ale grâului încolțit sunt evidente când e vorba de tratarea unor boli: afecțiuni hepatice, tumori ale stomacului, afecțiuni oculare, bronșită, astm, insomnie, impotență, anemie, migrene, căderea părului, boli de piele, îmbătrânire prematură, etc.
Conținutul germenilor de grâu este bogat în fosfor, magneziu, calciu, vitaminele A, B, E, D, antioxidanți, celuloză, fibre, aminoacizi esențiali. Însă doar o prelucrare adecvată face ca bobul de grâu să păstreze toate aceste elemente. Spre exemplu, în comerț se găsesc diferite produse pe bază de grâu încolțit - pulbere, fulgi, combinații de fulgi, pulbere și fructe uscate. Însă cel mai recomandat este grâul încolțit obținut acasă, proaspăt, cu o putere curativă semnificativ crescută.
În lucrarea sa „Tratamentul bolilor prin legume, fructe şi cereale", doctorul francez Jean Valnet scrie că grâul încolţit ar da o grea lovitură diabetului, asteniei, nevrozei, nevritei, bolilor cardiovasculare şi că ar ajuta chiar în cazurile de cancer.
Germenii de grâu pot fi consumați și fără să urmezi o cură, alături de salate compuse din roșii, ciuperci, ardei, salată verde, ceapă. În varianta mărunțit și amestecat cu miere, grâul încolțit este un adevărat medicament, tolerat mai ușor și de copii.
Dacă vrei să-ți întărești sistemul imunitar și să te bucuri de un organism sănătos, grâul încolțit nu trebuie să lipsească din alimentația zilnică. Este un excelent element nutritiv care conține toate cele necesare unei vieți sănătoase.
sursa:ziuadecj.realitatea.net