Advertisement

Exercițiu de cooperare transfrontalieră România – Bulgaria la Calafat

Calafat News
joi, decembrie 10, 2015 | 19:52 Last Updated 2015-12-10T17:52:28Z
foto:olteniasud.ro

În ziua de 10.12.2015, în orașul Calafat s-a desfășurat un exercițiu de cooperare transfrontalieră România – Bulgaria, având ca scop principal verificarea asigurării unui răspuns coordonat al tuturor componentelor Sistemului Judeţean de Management al Situaţiilor de Urgenţă, evaluarea informaţiilor şi analiza situaţiei iniţiale, stabilirea variantelor optime pentru intervenţie şi a concepţiei de alarmare a instituţiilor şi serviciilor publice descentralizate în scopul minimizării impactului asupra persoanelor afectate de producerea unui accident tehnologic.

SITUAŢIA TACTICĂ

Ca urmare a unei defecţiuni mecanice la conducta ce alimentează centrala termică de la unul din cele 5 Skid-uri GPL aflat în imediata apropiere a halei de producţie SC Maglierie Cristian Impex SRL, s-a produs o acumulare de vapori GPL. În urma lucrărilor de reparaţie cu aparat de sudură la un motostivuitor, coroborat cu vânt de intensitate medie, s-a produs o explozie puternică. Consecinţele producerii exploziei au fost următoarele:

-          6 angajaţi grav răniţi (arsuri şi leziuni traumatice asociate), aflaţi în zona producerii exploziei, în timp ce efectuau manevre de  manipulare a materiei prime;

-          3 persoane decedate în urma undei de şoc produse de explozie (blastul – ansamblu de manifestări cauzate de suflul exploziei);

-          avarierea gravă a postului trafo aflat pe amplasament.

La nivelul operatorului economic a fost activată celula de urgenţă. Angajaţii au intrat în panică şi au început să iese din incintă, în mod neorganizat.

La nivelul localităţii a fost întrunit, în şedinţă extraordinară, Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Calafat şi s-a activat de urgenţă Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă, care s-a deplasat la locul producerii evenimentului.

Angajaţii aflaţi în hală au anunţat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Oltenia” al judeţului Dolj, prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă – 112, în jurul orei 09.55, iar la locul intervenţiei s-a deplasat Detaşamentul de Pompieri Calafat cu 3 autospeciale de lucru cu apă şi spumă şi  1 autoambulanţă tip B2.

La nivelul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltenia” al Judeţului Dolj au fost puse în aplicare următoarele:

-          Procedura privind gestionarea situaţiilor de urgenţă determinate de accidente, avarii, explozii şi incendii în industrie;

-          Planul Roșu de Intervenţie.

La nivelul Instituţiei Prefectului judeţul Dolj se constituie Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

În baza informării Centrului Meteorologic Regional Craiova, instabilitatea atmosferică va fi accentuată şi se vor manifesta intensificări ale vântului.

Temperatura maximă va fi în jurul a 8 grade C.

La acest exercițiu au participat următoarele forțe:

-          Instituţia Prefectului Dolj:

-          Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă:

-          Consiliul Judeţean Dolj:

-          Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Calafat

-          Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Oltenia” al judeţului Dolj:

-          Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare:

-          Inspectoratul de  Poliţie al Judeţului Dolj:

-          Direcţia de Sănătate Publică

-          Poliţia Locală Calafat

-          Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Dolj:

-          Serviciul de Ambulanţă Judeţean Dolj – Substaţia de Ambulanţă Calafat:

-           Societatea Naţională de Cruce Roşie – Filiala Dolj:

-          Compania de Apă Oltenia:

-          Echipa bulgară compusă din 11 ofițeri.

Activitatea a fost coordonata nemijlocit de prefectul judetului, in calitate de Presedinte al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta.

Comments
comments that appear the responsibility of the commentator
  • Exercițiu de cooperare transfrontalieră România – Bulgaria la Calafat

Trending Now

Advertisement