Divan Film Festival se va deschide cu filmul câştigător al Ursului de Argint la Berlin 2016

Deschiderea celei de-a VII-a ediţii a Divanului Degustătorilor de Film şi Artă Culinară va avea loc în Centrul Vechi al Craiovei, sâmbătă, 20 august, cu avanpremiera naţională a filmului „Moarte în Sarajevo” / „Death in Sarajevo”, câştigător al trofeului Ursul de Argint şi al premiului FIPRESCI la Berlinale 2016, proiecţia urmând a fi reluată şi în programul din Portul Cultural Cetate. Unicul festival din România dedicat filmului şi bucătăriei balcanice, Divan Film Festival se va desfăşura în perioada 20-28 august şi are tema „Poveşti urbane din Balcani”. Programul cuprinde, pe lângă filme, şi concerte, adevărate demonstraţii de virtuozitate gastronomică şi un simpozion internaţional pe tema filmului balcanic.

Divan Film Festival este un eveniment anual, organizat de Fundaţia pentru Poezie „Mircea Dinescu” în colaborare cu Primăria Municipiului Craiova şi Consiliul Judeţean Dolj, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC), Institutului Cultural Român (ICR) şi Uniunii Cineaştilor din România (UCIN). Cea de-a VII-a ediţie va avea loc pe 20 şi 21 august la Craiova şi în perioada 22-28 august în Portul Cultural Cetate din judeţul Dolj.

Potrivit organizatorilor evenimentului, cu filmul de deschidere, „Moarte în Sarajevo” (Serbia, 2016), „celebrul regizor bosniac deţinător al unui Oscar, Denis Tanovic, prezintă o alegorie a Europei contemporane prin intermediul poveştii hotelului Europa, un loc plin de anarhişti, politruci, cartofori, muncitori, demnitari şi multe alte personaje ale societăţii moderne. La baza scenariului se află una dintre piesele de teatru ale celebrului activist politic Bernard-Henri Lévy”.


Documentarul „Spirit balcanic” va rula în prezenţa regizorului

Un alt film care ilustrează tema ediţiei de anul acesta a Divan Film Festival, „Poveşti urbane din Balcani”, este documentarul regizorului german de origine turcă Fatih Akin, „Vedere de pe pod: sunetul Istanbulului” / „Crossing the Brigde: The Sound of Istanbul” (Turcia, 2005), care ne poartă într-o colorată călătorie muzicală a oraşului situat pe două continente. De la muzică tradiţională la rock contemporan şi melodiile Madonnei, „Sunetul Istanbulului” e un melanj complex şi fermecător.

Un demers surprinzător, anunţă organizatorii festivalului, este şi documentarul „Spirit balcanic” / „Balkan Spirit” (Turcia, 2013) al regizorului Hermann Vaske, „care face o incursiune prin lumea artistică balcanică, intervievând artişti celebri precum Marina Abramovic, Angelina Jolie (care a ales un subiect din această zonă a Europei pentru debutul ei regizoral), Emir Kusturica, muzicieni precum cei de la Baba Zula, Goran Bregovic, sau chiar regizori şi actori români precum Cătălin Mitulescu şi Ada Condeescu”. Filmul va rula în prezenţa regizorului.


Filme româneşti în regia lui Cristian Nemescu şi Dan Chişu

La 10 ani de la premieră, „Marilena de la P7” (România, 2006), mediumetrajul independent regizat de Cristian Nemescu, a cărui coloană sonoră a fost semnată de Andrei Toncu, va fi proiectat la Divan Film Festival. Filmul spune povestea unui adolescent dintr-un cartier bucureştean care decide într-o bună zi să fure un troleibuz pentru a o impresiona pe Marilena, o prostituată de care s-a îndrăgostit.

„Bucureşti Non-Stop” (România, 2015), cel de-al cincilea lungmetraj din cariera regizorului Dan Chişu, va fi proiectat la Divan Film Festival în prezenţa actriţei Olimpia Melinte. Filmul prezintă o noapte din viaţa clienţilor unui magazin non-stop aflat într-un cartier de blocuri din capitală.


Două comedii spumoase în programul festivalului

Din programul Divan Film Festival fac parte şi două comedii spumoase care au câştigat mai multe premii la festivaluri europene importante: „Parada” / „The Parade” (2011, r. Srdjan Dragojevic) şi „Bal-Can-Can” / „Bal-Kan-Kan” (2005, r. Darko Mitrevski).

„Parada” vorbeşte despre homofobia din zonă într-o cheie comică: nişte veterani de război din regiune ajung să asigure securitatea unei parade gay din capitala Serbiei. Unul dintre invitaţii speciali ai festivalului este chiar regizorul filmului, Srdjan Dragojevic. „Bal-Can-Can”, o comedie neagră plină de aventuri şi suspans, ne poartă într-o călătorie prin lumea interlopă din Balcani, de-a lungul căreia un dezertor din armata macedoneană împreună cu fratele lui de sânge caută o bunică moartă, înfăşurată într-o carpetă furată.


De asemenea, în programul Divan Film Festival se regăsesc, ca în fiecare an, şi filme pentru copii: „Dumbrava Minunată” (România, 1980) şi „Zarafa” (Franţa, 2012), o animaţie care prezintă povestea adevărată a primei girafe a Franţei şi a călătoriei sale pline de peripeţii, cu balonul, din Egipt până la grădina zoologică din Paris. Mai multe detalii despre programul Divan Film Festival vor fi disponibile în curând pe site-ul evenimentului, divanfilmfestival.ro, şi pe https://www.facebook.com/DivanFilmFestival.

sursa:cvlpress.ro

Trimiteți un comentariu

Politica de comentarii: Vă rugăm să scrieți comentariile dvs. conform subiectului postării acestei pagini. Comentariile care conțin linkuri nu vor fi afișate până la aprobare.
Consimțământ pentru cookie-uri
Folosim cookie-uri pe acest site pentru a analiza traficul, a vă aminti preferințele și pentru a vă optimiza experiența.
Hopa!
Se pare că este ceva în neregulă cu conexiunea ta la internet. Vă rugăm să vă conectați la internet și să începeți din nou să navigați.
AdBlock detectat!
Am detectat că utilizați pluginul de blocare a reclamelor în browser.
Venitul pe care îl obținem din reclame este folosit pentru a gestiona acest site web, vă rugăm să treceți pe lista albă a site-ului nostru în pluginul dvs. de blocare a reclamelor.
Site is Blocked
Sorry! This site is not available in your country.