Eleva de zece de la Desa: „Învăț pentru că aici este un trai modest“

Unde vrei sa donezi? Paypal
Ciobanu Gigel - ING / RO19INGB0000999909497742
Oferă-i la creator o cafea făcând o mică donație. Faceți clic pe pictograma săgeată de mai sus
Petruța Catrinoiu, eleva de la Desa care a obținut una din cele două medii de zece din Dolj, la simularea evaluării naționale (Foto: Lucian Anghel)
Petruța Catrinoiu este una dintre cele două eleve din județul Dolj care anul acesta a reușit să obțină media zece la simularea evaluării naționale, derulată cu subiecte unice elaborate de Ministerul Educației Naționale. Media zece la simulare i-a dat și mai multă încredere în ceea ce privește alegerea unui liceu de elită.

Situată pe malul Dunării, Desa este comuna care, în această perioadă, dominată de migrația tinerilor după locuri de muncă, își păstrează oamenii acasă. Cu toții continuă activitatea specifică așezării, legumicultura. Fiecare localnic are în curte câteva solarii, din care își întreține familia. Așa s-a ajuns ca la școală să fie peste 400 de copii. La clase predau profesori care, la rândul lor, au absolvit gimnaziul la Desa și care încearcă să-i motiveze pe copii să învețe. Unii reușesc. Anul acesta, unitatea de învățământ s-a făcut remarcată la simularea evaluării naționale. Din cele două medii de zece la nivel județean, una a fost obținută de o elevă din Desa, Petruța Catrinoiu.

Managerul școlii spune că era un rezultat așteptat.

„Este rezultatul unui copil receptiv, care învață din plăcere și care s-a implicat mereu în toate acțiunile și competițiile școlare. Vreau să spun că noi, la nivelul școlii, am simulat și în luna noiembrie evaluarea națională și această medie de zece nu este o întâmplare, pentru că și atunci eleva noastră a luat 10 la matematică și 9,75 la limba română. În clasă mai sunt și alți elevi care au luat zece la simularea din noiembrie, dar acum, la matematică, au luat mai puțin, oricum note peste 9. Sunt copii buni care ajung să-și continue studiile, de obicei la liceele din Calafat, la clase de matematică-informatică, filologie și științe socio-umane pentru că la Craiova sunt costuri mari. Reușim să-i motivăm să învețe folosind exemplele pe care le avem la nivelul unității școlare. Unii dintre profesorii care predau la clase sunt elevi ai școlii. Avem pe profesorul de matematică, Stanță, profesoarele de limba română, Ileana Pătru și Lavinia Cristea, profesorul de istorie, Andrei Brânzănescu, sunt doar câteva exemple de reușită de la Desa“, a spus Anghelina Stanță, managerul școlii gimnaziale.

Petruța este nu numai eleva care a reușit să ia media zece la simulare, dar a adus și premii la concursurile școlare.

„A venit din clasele mici cu un bagaj bogat de cunoștințe matematice și pe el am continuat să construiesc. Încă din clasa a V-a am făcut o echipă cu trei elevi, printre care s-a aflat și Petruța, și am mers la concursuri, unde am obținut și premii. A fost la olimpiada județeană de matematică și la concursul Sfera. Nu este ușor, pentru că facem pregătire suplimentară. Manualele nu sunt suficiente“, a spus Pătru Stanță, profesor de matematică, dar și dirigintele elevei de zece. Reușita depinde însă, în mare parte, de elev, spune profesoara de limba română. 

„Noi, profesorii, ne facem datoria la clasă, numai că se ridică cei care muncesc mai mult. Petruța este un elev care poate face față cerințelor de la școală și este sprijinită de familie. Are și atuuri care o ajută în acest sens. În primul rând, puterea de a se concentra, ceea ce lipsește multor copii. Are și exercițiul concursului, pentru că participă de mică la astfel de competiții și știe să-și stăpânească emoțiile“, a spus profesoara Marioara Mitrică.

Am avut mereu susținerea părinților

Media zece a adus multă bucurie elevei.
„Am fost fericită și încântată totodată. Este un rezultat obținut prin multă muncă și perseverență. Îmi dau seama că, dacă ai voință, poți reuși. Emoții au existat, dar cred că sunt ceva normal. Mi-au trecut când am văzut subiectele. După prima lectură a cerințelor mi-am dat seama că nu sunt dificile și că pot obține un rezultat bun dacă mă concentrez să le rezolv cum trebuie“, a povestit Petruța. 

Fire emotivă, adolescenta spune că un rol important l-au avut și concursurile școlare.

„În primii doi ani de gimnaziu am participat doar la concursuri de matematică. În clasa a VII-a, am obținut locul doi la olimpiada județeană de limba română, ceea ce m-a determinat să îndrăgesc mai mult această disciplină. Concursurile școlare și-au pus amprenta asupra mea, atât prin faptul că m-au determinat să învăț mai mult, dar m-au ajutat și să mă concentrez și să-mi stăpânesc emoțiile mai ușor la un examen“, a spus Petruța Catrinoiu. 

Toate eforturile au o motivație puternică.
„Nu mă gândesc să rămân aici pentru că posibilitățile nu sunt tocmai strălucite. Este un nivel de trai modest. Agricultura este ocupația de bază și nu asta îmi doresc să fac“, a spus eleva. Părinții au sprijinit-o în felul lor ca să-și atingă obiectivele. „Mă încurajează să învăț, fără să facă presiuni asupra mea. Au fost mereu mulțumiți de ceea ce am reușit să fac. Nu mi-au impus să iau anumite note sau să trec de un anumit nivel“, povestește Petruța. Rezultatul de la simulare i-a dat și mai multă încredere în ceea ce privește alegerea liceului, mai ales că și la clasă are numai medii de zece. „Voi opta pentru Colegiul Național «Frații Buzești» din Craiova. Mă pasionează matematica și aș vrea să continuu studiile la profilul matematică-informatică. Știu că e mult de lucru, atât acum pentru a reuși să fiu admisă, cât și pe parcurs, dar îmi voi da silința. Fac această alegere pentru că știu că după liceu voi avea mai multe opțiuni și pot alege cam orice profesie. Mai departe m-am gândit să urmez Academia Militară, dar nu sunt încă decisă“, a spus eleva.

sursa:gds.ro

Trimiteți un comentariu

Consimțământ pentru cookie-uri
Folosim cookie-uri pe acest site pentru a analiza traficul, a vă aminti preferințele și pentru a vă optimiza experiența.
Hopa!
Se pare că este ceva în neregulă cu conexiunea ta la internet. Vă rugăm să vă conectați la internet și să începeți din nou să navigați.
AdBlock detectat!
Am detectat că utilizați pluginul de blocare a reclamelor în browser.
Venitul pe care îl obținem din reclame este folosit pentru a gestiona acest site web, vă rugăm să treceți pe lista albă a site-ului nostru în pluginul dvs. de blocare a reclamelor.
Site is Blocked
Sorry! This site is not available in your country.