Advertisement

Gafă descalificantă a Ministerului Educației la subiectele de Limba Română!

Calafat News
marți, martie 12, 2019 | 15:31 Last Updated 2019-03-12T13:35:49Z

O poezie a lui Heinrich Heine a fost atribuită, de autorii subiectelor la simularea evaluării naționale, poetului român St. O Iosif, cel care, de fapt, a tradus-o. Este vorba de poezia „Stai şi asculţi sub ramuri…” tradusă de poetul român în 1895 şi apărută pe 16 aprilie în același an în revista Viaţa.

Criticul literar Luminiţa Corneanu a declarat că:
„Regret să constat că ne întâlnim din nou cu un malpraxis pedagogic în întocmirea subiectelor de examen pentru elevii de gimnaziu. S-a mai întâmplat în 2009, nu la simulare, ci la evaluarea efectivă, când autorii subiectelor le-au dat copiilor pe foaia de examen un text greșit din Caragiale, originalul era modificat, oricât de incredibil ar părea. De data aceasta, o poezie unuia dintre cei mai cunoscuți poeți romantici germani, Heinrich Heine, e prezentată ca fiind a lui Șt. O. Iosif, deși până și pe internet, pe Wikisource, de pildă, ea apare ca fiind traducere”.

De asemene, Luminiţa Corneanu arată că este vorba de drepturile de autor care nu i-au fost atribuite poetului german, dar acest lucru nu afectează şansele elevilor de a răspunde cerinţelor.

Ministerul Educației nu a făcut nicio precizare pe această temă. 
Comments
comments that appear the responsibility of the commentator
  • Gafă descalificantă a Ministerului Educației la subiectele de Limba Română!

Trending Now

Advertisement