Odată cu începerea campaniei de recoltare a cerealelor păioase I.S.U. Oltenia Dolj face cunoscute măsurile și regulile de prevenire a incendiilor specifice acestei perioade.
Proprietarii terenurilor agricole, deținătorii de utilaje agricole și de transport, precum și cei care utilizează astfel de utilaje trebuie să aibă în vedere respectarea acestor reguli și măsuri atât la recoltarea cerealelor cât și la transportul și depozitarea acestora.
Riscul de incendiu crește semnificativ în perioada campaniei de recoltare a cerealelor păioase. De asemenea, există risc și la depozitele de furaje și cereale.
Una dintre cele mai importante reguli este ca recoltarea să se efectueze în sens invers față de direcția vântului.
Cele mai importante măsuri de prevenire a incendiilor
De asemenea, alimentarea cu carburant a mașinilor și utilajelor agricole este permisă numai în punctele special amenajate. Este strict interzisă orice fel de alimentare în lanul de cereale. De asemenea, alimentarea nu se face nici la distanțe mai mici de 50 de metri față de lan.
Totodată, este interzisă remedierea oricăror defecțiuni apărute la utilajele agricole la o distanță mai mică de 50 de metri de lanurile nerecoltate, miriști sau zone cu vegetație uscată.
Cu ce trebuie dotate utilajele agricole
Mecanizatorii trebuie să aibă în vederea verificarea tehnică tuturor mașinilor a utilajelor agricole înainte de intrarea în folosire. Acestea trebuie dotate cu dispozitive para-scântei și cu mijloace de apărare împotriva unui potential incendiu. Este vorba despre stingătoare, butoaie cu apă de 100 de litri, lăzi cu nisip și mături cu coadă de cel puțin 2 metri.
De asemenea, în setul de măsuri de prevenire a incendiilor operatorii utilajelor agricole trebuie să cunoască regulile referitoare la utilizarea focului deschis și cele despre fumat.
Fumatul, iluminatul cu flacără deschisă și alte utilizări ale focului deschis sunt interzise la mai puțin de 50 de metri de punctele de recoltare și depozitare a produselor agricole.
Cum trebuie izolate lanurile
Aceștia trebuie să asigure izolarea lanurilor. Acest lucru se face prin fâșii arate/discuite cu lățimea de peste 20 de metri spre drumurile adiacente și păduri sau de minimum 50 de metri în cazul căilor ferate. De asemenea, este necesară parcelarea suprafețelor mari de teren cultivate cu păioase prin fâșii longitudinale și transversale. După recoltare, paiele rezultate trebuie strânse imediat și miriștea trebuie arată.
Amenzi
Este complet interzisă arderea vegetației uscate și a miriștilor fără un accept scris din partea autorității pentru protecția mediului. De asemenea, este nevoie de informarea prealabilă a primăriei în vederea emiterii permisului de lucru cu foc deschis. Acest permis poate fi emis de către șeful serviciului voluntar pentru situații de urgență, cadrul tehnic cu atribuții în domeniul apărării împotriva incendiilor sau de o altă persoană desemnată în acest sens.
Permisul de lucru cu foc este valabil o singură zi, iar la terminarea lucrului se predă de către executant emitentului. În caz contrar, amenzile sunt între 1.000 și 2.500 de lei.