Firmă de confecţii, somată de ITM să plătească la timp salariile


După ce angajaţii firmei din Calafat au acuzat că nu şi-au încasat de două luni salariile, iar GdS a scris despre situaţia lor disperată, ITM Dolj a dispus un control la fabrica de confecţii. Iată ce măsuri au dispus inspectorii ITM.

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Dolj s-a autosesizat după articolul apărut în GdS în data de 15 octombrie 2019, cu titlul „Angajaţii de la fabrica de confecţii din Calafat, fără salarii de două luni“. Unii angajaţi de la firma de confecţii Maglierie Cristian Impex SRL au sesizat la GdS faptul că nu şi-au luat salariile de două luni. Plăţile restante sunt pentru salariile aferente lunii august.

După publicarea articolului în GdS, ITM Dolj a trimis o echipă de control la fabrica de confecţii din Calafat.
„Ne-am autosesizat după ce am văzut articolul din Gazeta de Sud. Nu exista nicio sesizare înregistrată la ITM de la firma de confecţii care să reclame neplata la termen a salariilor pe ultimele luni. Am trimis o echipă de control la fabrica de confecţii de la Calafat.
S-a constatat că se confirmă cele sesizate de angajaţi către dumneavoastră. Există o restanţă la plata salariilor. Nu s-au achitat (până miercuri de dimineaţă – n.r.) salariile aferente lunii august. Cele pe septembrie trebuie plătite până la finele lunii octombrie. În urma controlului s-au dispus măsuri la fabrica de confecţii“, a precizat, pentru GdS, inspectorul-şef al ITM Dolj, Cătălin Mohora.


Măsuri dispuse de ITM

Legat de neplata la termen a salariilor, ITM Dolj a dispus două măsuri la fabrica din Calafat.

„Actul de control s-a încheiat cu dispunerea a două măsuri. În primul rând, să respecte clauza contractuală privind data de plată a salariilor angajaţilor. Iar în al doilea rând s-a dispus plata salariului integral la datele stabilite. Această ultimă măsură a fost dispusă pentru a evita situaţia ca angajatorul să le plătească fracţionat salariul, care oricum este restant pe luna august.
Reprezentanţii firmei au promis că vor plăti salariile pe august până la sfârşitul acestei săptămâni. Salariile pe septembrie ar urma să fie plătite până la sfârşitul lunii octombrie. Vom reveni în control, să vedem dacă angajatorul respectă măsurile dispuse. În plus, în timpul controlului au fost descoperite şi alte nereguli pentru care se aplică amendă“, a mai declarat inspectorul-şef al ITM Dolj, Cătălin Mohora.
În cazul în care angajatorul întârzie plata salariilor faţă de cea stabilită prin contractele individuale de muncă sau prin Contractul colectiv de muncă, angajatorul nu poate fi amendat de ITM. „Codul Muncii nu prevede măsuri în acest sens“, a mai spus Mohora.

Clienţii firmei au întârziat plăţile

Conducerea fabricii a confirmat pentru GdS, în urmă cu câteva zile, că există întârzieri la plata salariilor. Directoarea fabricii de confecţii a menţionat că nu sunt întârzieri pe două luni. Ea a afirmat atunci că sunt pe luna august.

„În primul rând, nu avem întârzieri pe două luni. Numai pe o lună suntem în urmă cu plata. În Contractul Colectiv de Muncă se prevede că se plăteşte salariul pe tot parcursul lunii următoare. Deci, doar pe august avem restanţe. Pe septembrie nu sunt întârzieri. Salariile pe septembrie trebuie plătite pe parcursul lunii octombrie. (…) Avem de încasat banii de la clienţii din străinătate, care au întârziat plăţile“, a precizat zilele trecute, pentru GdS, Fănica Neguţoiu, directoare la Maglierie Cristian Impex SRL.


Producţia realizată în fabrica de la Calafat ajunge la clienţi din Italia. În fabrica respectivă mai lucrează 625 de angajaţi.

sursa | gds.ro

Trimiteți un comentariu

Cookie Consent
Acest site folosește cookie-uri de la Google pentru livrarea serviciilor și analizarea traficului. Adresa dvs. IP și programul user agent sunt trimise către Google împreună cu valorile privind performanța și securitatea pentru asigurarea calității serviciului, generarea statisticilor de utilizare, detectarea și remedierea abuzurilor.
Oops!
Se pare că este ceva în neregulă cu conexiunea ta la internet. Vă rugăm să vă conectați la internet și să începeți din nou să navigați
AdBlock Detected!
We have detected that you are using adblocking plugin in your browser.
The revenue we earn by the advertisements is used to manage this website, we request you to whitelist our website in your adblocking plugin.
Site is Blocked
Sorry! This site is not available in your country.