Doi români din Calafat (județul Dolj) sunt căutați de autoritățile franceze fiind acuzați că au obținut ajutoare sociale în mod ilegal folosindu-se de documente false. Tribunalul judiciar din Vannes (nordul Franței) a transmis Parchetului de pe lângă Tribunalul Mehedinți ordinul european de anchetă prin care s-au solicitat informații referitoare la conturi bancare, tranzacțiile efectuate cât și date despre societatea administrată de românii căutați.
Ordin european de anchetă în cazul a doi români acuzați de înșelăciune
În legislaţia română, încadrarea juridică indicată în ordinul european de anchetă, emis de Parchetul Procurorului Republicii de pe lângă Tribunalul judiciar din Vannes are ca şi corespondent infracțiunile de înșelăciune și spălare de bani.
Anchetatorii francezi acuză că în perioada mai 2018 – noiembrie 2020, românii au primit venitul de solidaritate activă, denumit RSA, un ajutor social francez care acordă lunar un venit minim unei persoane cu resurse puține sau deloc.
Autoritățile franceze susțin că acuzații au primit acest ajutor în mod continuu, din 2018 până la finalul anului 2020, deși aceștia au stat în mare parte în România, situație în care nu ar fi trebuit să beneficieze de RSA în aceste perioade. Cuantumul total al prejudiciului fiind în sumă de 11.132,97 euro.
Prejudiciu de 24.200 euro în doar trei luni
”Cu privire la infracțiunea de înșelătorie, autoritățile franceze susțin că bărbatul care se dădea antreprenor a depus în perioada iunie 2020 – ianuarie 2021, șapte cereri pentru a beneficia de fondul de solidaritate instituit de statul francez în perioada crizei de sănătate, pentru sprijinirea companiilor afectate financiar de criza/epidemia COVID-19. 5 dintre cele 7 cereri au fost admise ”datorită falselor declarații””, susțin procurorii, citați de rejust.ro.
Astfel, bărbatul a obținut 4.500 euro în iunie 2020, 9.800 euro în octobrie 2020 și 9.900 euro în ianuarie 2021. În total, în doar 3 luni, românul acuzat de înșelăciune a obținut nejustificat suma de 24.200 euro din fondul de solidaritate al statului francez.
Românul care se prezenta drept antreprenor tranzacționa mașini second hand
Potrivit investigatorilor din Hexagon, românul care se recomanda drept antreprenor era de fapt vânzător de mașini second hand, motiv pentru care a și postat în ultimul an mai mult de 200 de anunțuri pe internet, pe site-urile de profil.
Cei doi români sunt urmăriți penal de autoritățile din Franța pentru înșelăciune/fraudă cu daune unui organism de protecție socială pentru obținerea unei alocații sau beneficiu pe nedrept, potrivit legislației penale franceze.
sursa:fanatik.ro