S-a celebrat "Sărbătoarea Întâiului Tun", la Monumentul Independenței din Municipiul Calafat

image_title_here
Monumentul Centenarului Independenței, a avut loc ceremonia militară "Sărbătoarea Întâiului tun" la Calafat

S-a celebrat "Sărbătoarea Întâiului Tun", la Monumentul Independenței din Municipiul Calafat.

Manifestările dedicate acestei sărbători au debutat ieri la Cercul Militar Craiova, în prezența comandanților unităților de Artilerie, în premieră, rememorând marea sărbătoare de suflet a Artileriștilor.

Sărbătoarea Întâiului Tun este dedicată momentului în care Domnitorul Carol I, de formare artilerist, a ordonat deschiderea focului asupra cazărmii otomane din Vidin, marcând astfel începutul acțiunilor militare în Războiul de Independență.

Fie ca această sărbătoare să revină în calendarul tradițiilor militare, ca zi de referință pentru Artileria Română.


Ziua de 15/27 mai 1877 a rămas în istorie ca momentul oficial în care Armata Română, la comanda şefului său suprem, domnitorul Carol I, a declanşat operaţiile militare împotriva Imperiului Otoman şi, implicit, a Războiului pentru Independenţă. Atunci, după ce a inspectat bateriile de la Calafat, domnitorul Carol I a mers la bateria „Carol I”, ocupată de bateria 6 (căpitan Zănescu)/Regimentul 1 Artilerie), ordonând deschi derea focului asupra Vidinului. La ora 19.30 s-a deschis focul, semnalul fiind dat de tunul 1 din bateria „Carol I”, apoi trăgând tunul 1 din bateria „Mircea” şi tunul 1 din bateria „Elisabeta”.

Turcii au răspuns după a doua lovitură, duelul de foc durând o oră, cinci obuze turceşti căzând în bateria „Carol I”. În timp ce bateria lansa prima lovitură asupra Vidinului, domnitorul Carol I rostea celebrele-i cuvinte: „ Asta-i muzica ce-mi place!”.

„Monitorul Oficial” a consemnat următoarele: „…Întorcându-se la bateria Carol, Înălţimea Sa, dorind a regla tirul pieselor celor mari, a dat ordin ca bateria, care era armată cu tunuri mari de asediu, să arunce bombe. După al doilea foc, toate bateriile turceşti au început a răspunde. Cinci obuze au căzut în bateria Carol unde se afladomnitorul.

(…) Din partea noastră s-au tras 23 de focuri, iar din forturile Vidinului 35”.

În toamna anului 1895, generalul Eracle Arion, comandantul Corpului 2 Armată Bucureşti, fost inspector general al Artileriei, cel mai bătrân artilerist în activitate, a obţinut din partea regelui Carol I permisiunea organizării, după terminarea manevrelor regale anuale, a unui „mare ospăţ, la care să ia parte toţi oficerii de artilerie, precum şi acei care au aparţinut acestei arme şi mai cu seamă vechii noştri şefi.” Această întrunire a avut loc la 28 septembrie 1895, la Arsenalul Armatei, a doua zi după defilarea trupelor participante la manevre.

Au participat „generalii Arion, Lahovari, Algiu, Candiano-Popescu, Horbatsky , Popescu şi Robescu, precum şi toţi colonelii armei şi ceilalţi oficeri superiori”, ofiţeri din toate regimentele de artilerie, „în număr de 260”, precum şi „vechii şefi ai artileriei, domnii general Haralamb şi general Manu”. Cu această ocazie s-a hotărât ca ziua de 15 mai, în care M.S. Regele a ordonat bateriei „Carol” de la Calafat să deschidă focul asupra Vidinului să fie ziua „Sărbătorii Întâiului Tun”.


image_title_here image_title_here image_title_here
image_title_here
image_title_here image_title_here image_title_here image_title_here
Follow us on Google News

About the author

Gigel Ciobanu
Dacă sunteți pasionat de un anumit subiect și doriți să-l împărtășiți cu lumea, bloguirea poate fi o modalitate excelentă de a face acest lucru. Cu dedicație și efort, vă puteți crea un blog de succes care vă poate ajuta să vă atingeți obiectivele.

Trimiteți un comentariu

Politica de comentarii: Vă rugăm să scrieți comentariile dvs. conform subiectului postării acestei pagini. Comentariile care conțin linkuri nu vor fi afișate până la aprobare.