News Breaking
Live
wb_sunny

Breaking News

Începând de luni, testul Babeş-Papanicolau se poate face şi la Spitalul Municipal Calafat

Începând de luni, testul Babeş-Papanicolau se poate face şi la Spitalul Municipal Calafat


Femeile din Dolj cu vârsta cuprinsă între 25 şi 64 de ani îşi pot face gratuit, începând de luni, testul Babeş-Papanicolau
La două luni de la demararea programului de către Ministerul Sănătăţii, screeningul pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin va începe de luni şi în judeţul Dolj. Desfăşurat anual, până în 2017, programul se adresează tuturor femeilor cu vârsta cuprinsă între 25 şi 64 de ani, indiferent de calitatea de asigurat, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, testarea fiind gratuită. Medicii din Oltenia au fost şcoliţi pentru depistarea cancerului de col uterin, de colon şi a celui de sân în cadrul unui proiect finanţat de UE („Instruire şi prevenţie pentru o viaţă sănătoasă“), iar acum sunt pregătiţi să intre în program. În Oltenia, au fost instruiţi 1.071 de medici din 1.232, iar în Dolj aproape 300 de medici de familie, dintr-un total de 400, pot să ofere pacientelor consiliere şi îndrumare conform programului. 
„Banii de la Casa de Asigurări de Sănătate au venit, contractele cu spitalele sunt semnate, formularele care trebuie completate au fost trimise, aşa că se poate spune că de luni va demara şi în Dolj screeningul pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin“, a precizat dr. Ştefan Popescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj. Acesta a mai menţionat că nici o femeie din Dolj nu va rămâne în afara programului, de aceea şi lista cu medicii nu se va închide pând când nu vor fi înscrişi în campanie toţi doctorii de familie din judeţ. În reţeaua de screening sunt patru unităţi spitaliceşti din Dolj, Spitalul Municipal „Filantropia“, Spitalul CF Craiova, Spitalul Judeţean de Urgenţă şi Spitalul Calafat, iar în scurt timp va intra în program şi Spitalul Filiaşi. 

Ce trebuie să ştie o pacientă

Orice femeie care vrea să-şi facă gratuit testul Babeş-Papanicolau se poate prezenta începând de luni la cabinetul medicului de familie pentru consiliere cu privire la prevenţia bolii. Acesta, care este în contract cu un anumit spital, stabileşte mai întâi dacă pacienta se poate încadra în program, apoi îi dă un formular de înscriere şi o informează în legătură cu centrul de recoltare unde se poate programa. După fixarea pe o lamă a frotiului, acesta este trimis la laborator, însoţit de formularul completat la medicul de familie. Rezultatul testului este transmis la cabinetul medicului, pentru a fi comunicat individual pacientei. 
Pentru a nu se crea aglomeraţie la cabinete, medicii de familie le sfătuiesc pe paciente să se prezinte la control în luna în care sunt născute. „Pentru o pacientă, cel mai bine ar fi să vină la cabinetul medicului de familie în luna în care este născută, iar acesta îi va spune ce are de făcut. Unii medici fac doar consiliere, alţii şi recoltare, dar rezultatele de la laborator se întorc tot la medicul de familie, iar, în funcţie de acestea el, decide când îi va face pacientei un nou test“, susţine dr. Adriana Dogaru, preşedinte al Societăţii de Medicină de Familie Dolj. În mediul rural, pentru a nu pune pacientele pe drumuri, unii medici au posibilitatea să facă şi recoltarea, ei fiind cei care trimit frotiul la laborator. 
Obiectivul acestei campanii este acela de a reduce incidenţa formelor invazive ale cancerului de col uterin şi mortalităţii specifice, prin depistarea acestuia în stadii precoce şi îndrumarea pacientelor cu leziuni precursoare sau incipiente către servicii medicale specializate de diagnostic şi tratament. În program nu vor intra însă femeile care prezintă absenţa iatrogenă a colului uterin sau histerectomie totală pentru afecţiuni benigne şi femeile cărora li s-a stabilit deja diagnosticul de cancer de col uterin.
Adăugați aplicația Calafat News pe telefonul smartphone fără a instala, deschideți Calafat News cu browserul Chrome pe telefonul smartphone, apoi faceți clic pe pictograma de 3 puncte din browser, apoi selectați "Adăugați la ecranul principal". Apoi, dați clic pe aplicația Calafat News din ecranul principal al telefonului dvs. smartphone.

Tags

Abonează-te la știri!

Introdu adresa de e-mail pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin e-mail când vor fi publicate articole noi.

Trimiteți un comentariu