Podul Calafat-Vidin, un pod al rusinii! - presa bulgara

Unde vrei sa donezi? Paypal
Ciobanu Gigel - ING / RO19INGB0000999909497742
Oferă-i la creator o cafea făcând o mică donație. Faceți clic pe pictograma săgeată de mai sus
Amanarea finalizarii celui de-al doilea pod intre Bulgaria si Romania este considerata o "rusine" de catre Novinite. Agentia de presa considera ca situatia este cauzata de incompetenta si coruptia atat a bulgarilor, cat si a romanilor.

"La sfarsitul saptamanii trecute, ministrul Transporturilor a anuntat membrii Parlamentului ca asa-numitul 'Pod Dunare 2', podul dintre Vidin si Calafat, ar trebui sa fie 'complet gata' si 'functional' in martie 2013.

Avand in vedere ca podul ar fi trebuit sa fie construit in urma cu zeci de ani, iar in ultimii doi ani atat partea bulgara cat si cea romana au tot dat anunturi despre cat de de 'gata' va fi podul, noua stire nu vine deloc ca o surpriza.

Cel mai probabil, podul va fi 'complet-functional-operational-gata' intr-o anume zi, candva in 2013 sau in 2313, cand guvernantii din Bulgaria si Romania se vor trezi si vor decide ca s-au saturat si vor finaliza bietul pod.

In orice caz, ce conteaza mai mult, este ca povestea poate deveni un caz perfect de studiu despre ce nu trebuie sa faci cand vine vorba despre dezvoltarea infrastructurii internationale", scrie Novinite cu naduf.

Al doilea pod peste Dunare e gata si va fi inaugurat de Ponta

Autorul face recurs la istoria celor doua tari vecine, pentru a demonstra "impotenta" Bulgariei si Romaniei.

"Ca sa fim cu adevarat masochisti, probabil ca onorabilii cetateni din Bulgaria si Romania nu ar fi initiat niciodata constructia unui nou pod daca NATO nu ar fi bombardat Serbia la sfarsitul anilor '90. Atunci, dintr-odata, ruta de la Istanbul si Thessaloniki, via Sofia, Vidin si vestul Romaniei, catre Ungaria a devenit de mare necesitate pentru NATO.

Fara acest factor motivant extern, liderii din Bulgaria si Romania cu greu si-ar fi descoperit nevoia urgenta de integrare economica in privinta proiectelor de infrastructura. Dar chiar si dupa decizia NATO in favoarea podului Vidin-Calafat, birocratii impotenti de la Sofia si Bucuresti au gasit noi oportunitati de a-si evidentia ineficienta colosala si rusinoasa, care ar putea fi motivata de incompetenta sau coruptie, ori amandoua.

Asta pentru ca dupa incheierea razboiului din Iugoslavia, in 1999-2000, functionarii din Bulgaria si Romania nu au mai fost presati sa puna osul la treaba si sa faca ceva util. Contractul cu firma spaniola FCC de constructie a podului a fost semant abia in 2007.

Un alt fapt rusinos este ca dupa, sau cand, va fi construit, podul va fi doar al treilea pod peste Dunare in ultimii 2000 de ani. Primul pod a fost construit in secolul 4, dupa Christos, de catre imparatul roman Constantin cel Mare si a fost distrus de barbari. Avea 2,5 kilometri in lungime si sase metri in latime. Al doilea pod a fost construit 1.500 de ani mai tarziu, in 1954, actualul Ruse-Giurgiu, la initiativa dictatorului sovietic Iosif Stalin, cu scopul de a asigura controlul militar si economic sovietic asupra tarilor din Pactul de la Varsovia.

Si cu asta, basta. Avand doar doua poduri in ultimii 2000 de ani, unul facut in perioada romana, distrus in antichitate, iar celalalt construit de Stalin in timpul Pactului de la Varsovia, pe o lungime de 500 de kilometri a celui de-al doilea mare fluviu european, in timp ce proiectul celui de-al treilea se datoreaza NATO, toata aceasta poveste este un simbol al absurditatii, extrem de rusinoasa si neonoranta prin ea insasi", mai scrie Novinite.

Agentia aminteste ca, dupa semnarea contractului, in 2007, podul trebuia sa fie gata in martie 2010, insa pe masura ce data finalizarii se apropia, "apareau regulat anunturi conform carora va fi gata saptamana viitoare, luna viitoare, in urmatorul an-lumina... iar de bani era tot timpul nevoie, tot mai multi bani, desigur..."

Ultimul motiv de "rusine" in privinta podului Vidin-Calafat este ca acesta va fi pur si simplu "inutil".

"Este clar ca, pe langa intarzierile colosale, ineficienta, incompetenta birocratica si, cel mai probabil, coruptie, exista si o problema privind scopul acestuia. Podul se construieste 'de la sine', fara niciun proiect privind racordarea sa la coridorul de transport transcontinental, care ar fi putut stimula integrarea economiilor din Bulgaria si Romania la fel cum sunt cele din Europa occidentala.

Aceasta inseamna ca podul va avea efecte economice aproape de zero, departe de a contribui la salvarea celei mai sarace zone din Europa. Poate ca situatia ar fi fost diferita daca se construia la timp", concluzioneaza Novinite.

Trimiteți un comentariu

Politica de comentarii: Vă rugăm să scrieți comentariile dvs. conform subiectului postării acestei pagini. Comentariile care conțin linkuri nu vor fi afișate până la aprobare.
Consimțământ pentru cookie-uri
Folosim cookie-uri pe acest site pentru a analiza traficul, a vă aminti preferințele și pentru a vă optimiza experiența.
Hopa!
Se pare că este ceva în neregulă cu conexiunea ta la internet. Vă rugăm să vă conectați la internet și să începeți din nou să navigați.
AdBlock detectat!
Am detectat că utilizați pluginul de blocare a reclamelor în browser.
Venitul pe care îl obținem din reclame este folosit pentru a gestiona acest site web, vă rugăm să treceți pe lista albă a site-ului nostru în pluginul dvs. de blocare a reclamelor.
Site is Blocked
Sorry! This site is not available in your country.