2.1 milioane de euro pentru dezvoltarea zonei pescărești de-a lungul Dunării


Președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, a participat, vineri după-amiază, în municipiul Calafat, la lansarea oficială a Strategiei de dezvoltare durabilă a zonei pescărești din Lunca Dunării de către Grupul Local Pescăresc „Calafat”, care acoperă un teritoriu ce cuprinde 19 localități și peste 100.000 locuitori.
Mă bucur să întâlnesc atâta lume care s-a strâns la aceeași masă pentru a face o strategie pentru această zonă, prin care luați peste două milioane de euro de la Uniunea Europeană. Este o zonă extraordinar de frumoasă, pe care lumea n-o știe foarte bine. Este un început de reamenajare a zonei piscicole, de redare circuitului natural a bălților din această zonă și de a găsi o posibilitate de a pune în mișcare foarte mulți factori pentru realizarea acestui parteneriat – autorități locale, întreprinderi mici și mijlocii, mediu de afaceri, societate civilă. Eu zic că e momentul, mai ales în perspectiva exercițiului bugetar 2014-2020 al Uniunii Europene, să luăm cât mai mulți bani, pentru că dacă nu-i luăm noi o să-i ia alții. Șansa noastră de dezvoltare este aceasta a accesării de fonduri europene. Eu cred că ne-am făcut treaba și ori de câte ori am accesat un proiect mai rotund, cu bani mai mulți, s-a văzut și a simțit și cetățeanul că în viața lui s-a schimbat ceva în bine. Vreau să vă felicit că ați reușit să vă dați mâna și să puneți în practică acest proiect strategic de dezvoltare a zonei de bălți de la Dunăre”, a declarat președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa.

Obiectivul Strategiei, care are un buget alocat pentru implementare de aproximativ 2,1 milioane euro, pentru perioada 2012-2015, vizează dezvoltarea în mod echilibrat a zonei pescărești de-a lungul fluviului Dunărea din Dolj prin implementarea unor proiecte de către actorii locali din zonă (pescari, asociații de pescari, organizații de producători, ONG-uri, IMM-uri, primării, consilii locale etc.) în cadrul unor priorități clar definite, respectiv consolidarea competitivității zonelor de pescuit și valorificarea produselor pescărești, sprijinirea micilor pescării și a infrastructurii și serviciilor legate de turism, protejarea mediului în zonele de pescuit și protejarea patrimoniului natural și arhitectonic. Totodată, Grupul Local Pescăresc „Calafat” urmărește mobilizarea potențialului teritoriului microregiunii „Calafat” și gestionarea resurselor disponibile pentru susținerea și dezvoltarea Luncii Dunării pe baza parteneriatului dintre comunitățile locale, administrația publică locală, sectorul social și mediul de afaceri, respectiv îmbunătățirea nivelului de trai a populației din zona vizată. Grupul Local Pescăresc „Calafat”, constituit în baza unui parteneriat public-privat, acoperă un teritoriu ce cuprinde 19 localități (1.733 kilometri pătrați) și 101.947 locuitori. La întâlnirea prilejuită de lansarea Strategiei a zonei pescărești din Lunca Dunării, organizată la Casa de Cultură din municipiul Calafat, au mai participat primarii localităților Calafat, Cetate, Ghidici, Piscu Vechi, Poiana Mare, Maglavit, preşedintelui AroTT, Gabriel Vlăduţ, precum și un reprezentat din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Trimiteți un comentariu

Politica de comentarii: Vă rugăm să scrieți comentariile dvs. conform subiectului postării acestei pagini. Comentariile care conțin linkuri nu vor fi afișate până la aprobare.