Deschiderea celui de al doilea pod de peste Dunăre între România şi Bulgaria, la Vidin-Calafat, va devia o mare parte din traficul de autocamioane între Bulgaria şi vestul Europei.
Reprezentanţii mediului de afaceri se întreabă însă dacă acesta va duce la reducerea valorii transporturilor. Primul avantaj al podului va fi că traversarea Dunării nu se va mai face cu cele două vase vechi care operează linia de feribot. Navigaţia acestor vase depinde în mare parte de debitele Dunării şi timp de două sau trei luni pe an suferă de diferite restricţii legate de cotele scăzute ale apelor. Se întîmplă des şi ca unul dintre cele două vase să intre în pană, ceea ce duce la formarea de cozi de camioane şi de pierderi mari pentru transportatori. În cele mai bune condiţii, cînd navigaţia nu este restricţionată şi ambele vase funcţionează, pentru traversarea Dunării cu feribotul un camion are nevoie în medie de patru ore, în care intră şi aşteptarea, pentru că vasul nu pleacă dacă nu este plin de vehicule. Preţul pentru traversarea fluviului cu feribotul este de 95 euro pe camion. Nu se ştie deocamdată cît va fi taxa percepută pentru traversarea noului pod.
Taxa de pod între Giurgiu şi Ruse este de 37 euro în cazul camioanelor. Reprezentanţii companiilor de transport consideră că taxa pentru podul între Calafat şi Vidin nu trebuie să depăşească 55 euro. În opinia lor, ar fi normal că aceasta să fie cu circa 50% mai mare faţă de taxa de la Giurgiu-Ruse, pentru că investiţia în construcţia noului pod va trebui recuperată din taxe, dar în acelaşi timp traversarea podului trebuie să fie cu cel puţin 40 de euro mai ieftină decît transportul cu feribotul. În caz contrar, transportatorii vor prefera ruta prin Serbia. Distanţa între Sofia şi frontiera austro-germană este cu circa 100 de kilometri mai scurtă prin Belgrad, decît prin România. O parte dintre transportatori însă vor prefera totuşi să treacă prin Vidin şi Calafat, deoarece taxele pentru traversarea teritoriului Serbiei sînt destul de mari şi se ridică la 240-250 euro pe camion. Prin urmare, dacă taxa de pod este de pînă la 55 de euro şi la aceasta se adaugă taxele rutiere din România şi Ungaria, ruta prin Vidin şi Calafat va fi mai ieftină cu circa 100 de euro pe camion faţă de cea prin Serbia.
Podul Calafat-Vidin, al doilea care leagă malurile bulgăresc şi românesc ale Dunării, va avea o lungime de aproximativ doi kilometri, două benzi rutiere pe sens, o linie de cale ferată, două trotuare şi o pistă pentru biciclişti. Costul construcţiei, care pînă în anul 2011 era estimat la circa 225 de milioane de euro, se va ridica cel mai probabil la peste 250 milioane de euro pînă la finalizarea proiectului.
Postări