Intră în vigoare modificările Codului Rutier


Începând de sâmbătă, 19 ianuarie, intră în vigoare Legea  nr. 203/2012, care aduce permise de conducere pentru scuterişti şi modifică modul de preschimbare şi durata de valabilitate a permiselor de conducere.

Permise pentru scuterişti, valabilitate de cinci ani pentru permisele de conducere pentru profesionişti, înlocuirea permisului numai după efectuarea vizitei medicale. Acestea sunt cele mai importante modificări pe care Legea nr. 203/2012 le aduce Codului Rutier începând cu 19 ianuarie.
Una dintre cele mai importante modificări aduse de această lege Codului Rutier îi priveşte pe scuterişti. Începând cu 19 ianuarie, nu mai există subcategorii de autovehicule, acestea devenind categorii. În plus, noile reglementări aduc două noi categorii pentru permisele de conducere. Dacă până acum existau categoriile A, B, BE, C, CE, D, DE, Tb, Tv, Tr şi subcategoriile A1, B1, C1, C1E, D1 şi D1E, după 19 ianuarie vor fi categoriile AM, A1, A2, A, B1, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, Tr, Tb şi Tv. AM şi A2 sunt noile categorii introduse şi se eliberează pentru mopede, respectiv motociclete cu puterea maximă de 35 kW.
Până acum, pentru a conduce un scuter pe drumurile publice era nevoie numai de un atestat emis de o şcoală de şoferi. Spre deosebire de şoferi sau motociclişti, scuteriştii nu erau obligaţi să aibă permis de conducere şi nu răspundeau în faţa legii ca şi ceilalţi participanţi la trafic. De exemplu, dacă un scuterist era depistat conducând pe drumurile publice sub influenţa băuturilor alcoolice, poliţiştii de la Rutieră îi puteau aplica o amendă între 9 şi 20 de puncte. În schimb, dacă are o alcoolemie peste 0,40 mg/l alcool în aerul expirat, un şofer rămâne fără permis şi se alege cu dosar penal, pedeapsa fiind închisoarea de la unu la cinci ani. Începând cu 19 ianuarie, scuteriştii se vor alege cu dosare penale pentru conducere sub influenţa băuturilor alcoolice şi, dacă nu au permis, pentru conducerea unui vehicul fără permis.
Permisul pentru categoria AM va fi valabil zece ani şi se va obţine în baza a două probe, una teoretică şi una practică, în poligoane special amenajate. Permisele de conducere eliberate pentru oricare altă categorie sunt valabile pentru vehiculele din categoria AM. De exemplu, dacă o persoană are permis de conducere pentru categoria B, poate conduce un scuter pe drumurile publice.

Permis pentru motociclişti la 24 de ani

Regulamentul de aplicare a Codului Rutier valabil până pe 19 ianuarie prevede că o persoană care vrea să obţină permisul de conducere trebuie să aibă o anumită vârstă împlinită, în funcţie de categorie. Trebuie să aibă 16 ani împliniţi pentru subcategoriile A1 şi B1 - motociclete cu o capacitate de până la 125 cmc, respectiv autovehicul cu trei sau patru roţi, cu masa de până la 550 kg şi echipat cu un motor mai mare de 45 cmc. Cei care au împlinit 18 ani pot obţine permisul pentru categoriile A, B, BE, C1, C1E şi Tr, iar pentru categoriile C, CE, D, DE, Tb, Tv şi subcategoriile D1 şi D1E permisul de conducere se obţine după 21 de ani.
Legea nr. 203/2012 modifică aceste prevederi, astfel încât după 19 ianuarie permisul pentru categoriile AM, A1 şi B1 se obţine la 16 ani, iar pentru A2, B, BE, C1, C1E şi Tr la 18 ani.
Cei care vor să conducă o motocicletă puternică (cu motorul cu puterea de peste 15 kW) pot obţine permisul la 20 de ani numai dacă au condus timp de doi ani o motocicletă din categoria A2 (cu puterea maximă de până la 35 kW). Dacă nu, pot obţine permisul de conducere numai la vârsta de 24 de ani. Categoriile C, CE, D1 şi D1E se obţin după 21 de ani, iar D, DE, Tb şi Tv - după 24 de ani.  De asemenea, pentru categoriile C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, Tr, Tb şi Tv permisul este valabil numai cinci ani, iar pentru AM, A1, A2, A, B, B1 şi BE - zece ani.

Vizită medicală pentru permis

Potrivit reglementărilor în vigoare până pe 19 ianuarie, dacă un permis de conducere încă valabil este pierdut, deteriorat, furat ori titularul şi-a schimbat numele, la eliberarea unui nou permis, care este valabil zece ani, indiferent de categorie, nu este obligatorie întocmirea unei fişe medicale. Legea nr. 203/2012 prevede însă ca noul document eliberat de funcţionarii Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCÎV) Dolj să aibă valabilitatea rămasă celui pierdut sau deteriorat. În plus, examinarea medicală devine obligatorie la schimbarea permiselor de conducere, indiferent dacă documentul este preschimbat fiind încă valabil sau expirat.
Aceeaşi lege prevede şi sancţionarea bicicliştilor dacă nu circulă pe pistele special amenajate. Dacă un drum este prevăzut cu o pistă specială destinată bicicletelor, iar bicicliştii nu o folosesc, pot fi sancţionaţi cu o amendă între şase şi opt puncte.

Accidente cu scuterişti

În total, în 2012, în Dolj au fost înregistrate 34 de accidente grave în care au fost implicaţi scuteriştii, în urma cărora șase persoane au murit şi 29 au fost rănite grav. Cele mai multe accidente, 15 la număr, au fost provocate chiar de conducătorii de mopede care nu au adaptat viteza la condiţiile de drum.

Mopedul

Legea nr. 203/2012 defineşte mopedul ca fiind un vehicul cu două sau trei roţi, a cărui viteză maximă prin construcţie nu depăşeşte 45 km/h şi care este echipat cu un motor ce nu depăşeşte 50 cmc ori cu motor electric a cărui putere nominală continuă maximă nu depăşeşte 4 kW. Masa unui astfel de vehicul nu depăşeşte 350 kg, neincluzând masa bateriilor în cazul vehiculului electric.
Sursa:gds.ro

Trimiteți un comentariu

Politica de comentarii: Vă rugăm să scrieți comentariile dvs. conform subiectului postării acestei pagini. Comentariile care conțin linkuri nu vor fi afișate până la aprobare.