TVR, B1, Prima, Realitatea, RomaniaTV si Money Channel risca sa ramana fara licente


Televiziunile B1 TV, Money Channel, OTV, Prima TV, Realitatea TV, Romania TV si TVR si postul de radio Kiss FM nu au facut dovada la CNA ca au platit o serie de amenzi, fapt pentru care CNA a decis prin vot, joi, ca, daca nu vor face dovada platii pana marti, le va retrage licenta.

Valentin-Alexandru Jucan, membru al Consiliului National al Audiovizualului (CNA), a prezentat in sedinta de joi o situatie a televiziunilor si radiourilor care nu au facut la CNA dovada achitarii unor amenzi aplicate de Consiliu in perioada ianuarie - iunie 2012, asa cum le obliga Legea audiovizualului.

Astfel, B1 TV nu a prezentat dovada ca a achitat o amenda in cuantum de 5.000 de lei, Money Channel - o amenda de 5.000 de lei, OTV - o amenda de 50.000 de lei, Prima TV - doua amenzi de cate 50.000 de lei, Realitatea TV - 4 amenzi (de 5.000 de lei, 25.000 de lei, 12.000 de lei si 25.000 de lei), Romania TV - 5 amenzi (50.000 de lei, 10.000 de lei, 10.000 de lei, 10.000 de lei si 10.000 de lei), TVR - 4 amenzi (20.000 de lei, 25.000 de lei, 20.000 de lei, 20.000 de lei).

Pe de alta parte, Kiss FM nu a facut dovada achitarii unei amenzi in cuantum de 10.000 de lei.

Si la nivel local exista televiziuni care nu au facut dovada achitarii unor sanctiuni aplicate de CNA: TV Prahova (5.000 de lei), RTT (5.000 de lei, 10.000 de lei), TV Targovieste (5.000 de lei), Tele M Piatra Neamt (5.000 de lei), Realitatea Targu-Mures (5.000 de lei), Unu TV Piatra-Neamt (5.000 de lei), TV Galati (5.000 de lei), E Maramures (5.000 de lei), Telelovistea (100.000 de lei) si Tele 2 Severin (10.000 de lei).

Care este termenul limita pentru plata amenzilor

Astfel, Valentin Jucan a propus, in baza articolului 57 din Legea audiovizualului, "ca in situatia in care, pana martea viitoare, acesti radiodifuzori nu fac dovada platii acestor sanctiuni", sa li se retraga licenta.

"Pentru ca au avut timp pana acum sa plateasca aceste amenzi sau sa vina cu o ordonanta de suspendare a lor. Aveau la dispozitie nenumarate cai. Va propun sa le mai dam un ragaz pana marti, sa vina cu dovada platii sau alte variante juridice, in caz contrar sa le retragem licenta de emisie", a spus Valentin Jucan.

Potrivit articolului 57, alineatul 1, litera d din Legea audiovizualului, "Licenta audiovizuala analogica se retrage de Consiliu in urmatoarele situatii: titularul nu depune la Consiliu, in termen de 6 luni de la data aplicarii unei amenzi, dovada achitarii acesteia".

Propunerea lui Valentin Jucan a fost votata cu sapte voturi "pentru" (Florin Gabrea, Lorand Turos, Valentin Jucan, Monica Gubernat, Viorel-Vasile Buda, Laura Georgescu si Christina Trepcea) si unul "impotriva" (Christian Mititelu).

Sedinta tensionata la CNA

Decizia l-a nemultumit pe Christian Mititelu, care a spus ca este "nerezonabil" sa ceri pana marti un lucru pe care nu l-ai cerut niciodata pana acum si care oricum nu demonstreaza daca radiodifuzorii respectivi au platit sau nu. "E doar o chestiune birocratica prin care incercam sa sicanam diverse posturi", a spus Mititelu.

In aceasta situatie, Viorel Vasile Buda, vicepresedintele CNA, a spus ca, de fapt, s-a votat ca secretariatul general al CNA sa solicite acestor posturi de televiziune si radio sa faca dovada acestor plati. "Daca nu marti, atunci vom hotari pentru fiecare caz in parte", a spus Buda.

In schimb, Christian Mititelu a spus ca subiectul privind radiodifuzorii care nu au facut dovada platilor amenzilor nu era pe ordinea de zi a sedinte de joi, fapt pentru care nu ar fi trebuit sa fie discutat, potrivit noilor practici ale membrilor CNA, care, la inceputul fiecarei sedinte, voteaza subiectele ce urmeaza sa fie discutate.

"Eu inteleg ca se mai intampla, s-a mai intamplat sa votam fara sa stim ce votam, dar acuma trebuie sa stim ce votam. Noi votam acum ca o serie de posturi centrale sa li se retraga licenta daca pana marti nu fac dovada (...) Cel putin doua dintre aceste posturi sunt in procedura de insolventa, oricum cred ca este foarte greu sa faci dovada in situatia asta, pentru ca asta depinde de ce se intampla la masa credala. Ne legam de un detaliu birocratic numai asa ca sa cream sicane. Iertati-ma, nu pot sa accept stilul asta de lucru", a spus Mititelu.

Totusi, Viorel Vasile Buda a subliniat ca votul a fost dat. "Noi nu avem nicio treaba cu posturile, nici cu licenta, nici cu ordinea de zi. Am solicitat numai secretariatului general al CNA sa solicite posturilor. Vor face o scrisoare. Nimic altceva, nu s-a pus problema sa ridicam, sa prelungim, sa anulam vreo licenta. Eventual, se va putea face pe viitor", a spus Buda.

"Procedura de insolventa nu te exonereaza de obligatiile pe care le ai fata de legea in vigoare", a spus, la randul sau, Valentin Jucan.

Pe de alta parte, Laura Georgescu, presedintele CNA, a precizat ca "nu este vorba despre nicio sicana" la adresa televiziunilor si ca "orice institutie isi face la finalul anului o situatie".

Totusi, Christian Mititelu a adaugat ca articolul invocat de Valentin Jucan este "una din prevederile din lege care are un element de absurditate" "Si atunci trebuie sa pasim cu prudenta si cu intelepciune, nu sa dam un termen de doua zile. Scrisoarea pleaca maine (vineri, n.r.) si noi vrem ca pana marti sa aduca dovezi. Daca nu aduc dovezi, asta nu dovedeste ca nu au platit. Deci oricum nu putem sa aplicam strict legea", a mentionat Mititelu.

In discutie a intervenit un reprezentant al secretariatului general al CNA, care a sugerat ca poate ar fi mai bine ca termenul de depunere a dovezilor sa fie pana joi.

"Nici nu am spus care marti. Dupa joia care vorbiti dumneavoastra mai exista un marti", a spus Viorel Vasile Buda.

"Iertati-ma. Care marti pana la urma? Marti 2014?", a intervenit Jucan, care ulterior a parasit sala de sedinte a CNA, zicand: "O zi buna va doresc pentru aplicarea legii in Romania. Imi cer scuze nu am cum sa particip la asa ceva".

Intrucat dupa plecarea lui Jucan CNA a ramas fara cvorum - sedintele se pot desfasura numai in prezenta a minimum 8 membri -, sedinta de joi a fost suspendata.

De altfel, Valentin-Alexandru Jucan a declarat joi, pentru presa, ca se gandeste foarte serios sa isi dea demisia din CNA, pentru ca este nemultumit de faptul ca unii dintre membrii Consiliului voteaza ceva, dupa care isi retrag votul. El si-a mentinut declaratia si dupa finalizarea sedintei, precizand ca analizeaza in continuare posibilitatea de a-si da demisia.

Si Narcisa Iorga, un alt membru al CNA, a parasit sedinta de joi, declarand intr-un comunicat ca gestul sau este "o prima forma de protest fata de noua conduita de lucru" a Consiliului.
Sursa:ziare.com

Trimiteți un comentariu

Politica de comentarii: Vă rugăm să scrieți comentariile dvs. conform subiectului postării acestei pagini. Comentariile care conțin linkuri nu vor fi afișate până la aprobare.