Olguţa vrea fonduri europene pentru stadionul „Ion Oblemenco”

Unde vrei sa donezi? Paypal
Ciobanu Gigel - ING / RO19INGB0000999909497742
Oferă-i la creator o cafea făcând o mică donație. Faceți clic pe pictograma săgeată de mai sus

Primarul Lia Olguţa Vasilescu a declarat că intenţionează să demoleze stadionul „Ion Oblemenco” şi să-l reconstruiască în viitor cu fonduri europene. Pentru că, deocamdată, nu se pot accesa finanţări comunitare pentru acest gen de investiţii, autorităţile publice locale vor realiza doar macheta noii arene. 
Ca să poată accesa mai multe fonduri europene, autorităţile craiovene susţin că este nevoie ca zona metropolitană să fie mai mare. Primarul Lia Olguţa Vasilescu a anunţat, ieri, că încă alte trei comune au intrat în această structură, fiind vorba de Almăj, Murgaşi şi Terpeziţa. „La ora actuală, avem 280.000 de locuitori în zona metropolitană. Din păcate, mai avem nevoie de 21.000 de locuitori ca să putem să dezvoltăm proiecte de infrastructură. Demarăm deja mai multe contacte cu primarii care vor să intre în zona metropolitană. Eu mă gândesc că ar putea să intre, în perioada următoare, Coţofenii din Faţă, Brădeşti şi Filiaşi, ca să ajungem la numărul de 300.000 de locuitori, cât e necesar ca să demarăm proiecte de infrastructură mari”, a spus Olguţa Vasilescu.

300 de milioane de euro pentru Izvarna 2

Primarul a precizat că are în vedere două mari investiţii pe care nu va putea să le facă decât cu fonduri europene. Unul din ele este aducţiunea firului doi al conductei de apă de la Izvarna. „La ora actuală există un singur punct cu apă pură de Izvarna. Este cel de la Marlorex, acea fântână la care ştiţi că se duc zilnic mulţi oameni ca să se alimenteze. În rest, nu beneficiază nimeni de apă de la Izvarna la chiuvetă pentru că este amestecată cu apă din Jiu. Noi ne-am propus ca, din 2014 încolo, să accesăm fonduri europene. Am avut săptămâna aceasta discuţii cu ministrul Eugen Teodorovici, al Fondurilor Europene, pe care l-am invitat şi la Craiova în perioada următoare. Mă interesează foarte mult acest proiect pentru apa potabilă a Craiovei”, a mai spus primarul, precizând că este vorba de o investiţie de 300 de milioane de euro.

Studiul de fezabilitate va fi suportat de CNI

Reconstruirea stadionului „Ion Oblemenco” este al doilea proiect pe care Olguţa Vasilescu doreşte să îl realizeze cu fonduri europene. „Vreau să fie reabilitat pe fonduri europene, să fie reconstruit pentru că investiţia ar fi mult prea mare ca să fie suportat de la bugetul local, fie chiar şi din împrumuturi. Şi pentru că la Compania Naţională de Investiţii încă se fac calcule să vadă dacă pot să suporte un asemenea proiect în perioada următoare, de patru ani. Deocamdată, noi avem o promisiune de la Ministerul Dezvoltării că anul acesta va fi plătit studiul de fezabilitate pentru stadion, care presupune demolarea acestuia şi reconstruirea după modelul Arenei naţionale, adică să fie acoperit. Dar eu sper din toată inima să accesăm fondurile europene că este mai bine şi pentru bugetul localităţii noastre”, a spus primarul.

Finanţarea, după principiul polonez

Întrebată dacă se pot construi stadioane cu finanţări europene, Olguţa Vasilescu a recunoscut că, deocamdată, nu există această posibilitate, dar că sunt speranţe mari că, în curând, se va putea. „Polonia a luat fonduri, a absorbit 98% din cât le revenea, iar noi doar 12%. Şi eu sper că în acei peste 50% după ce se termină cu canalizare, apă, drumuri, să fie şi lucruri de genul acesta. Am avut discuţii cu domnul ministru al Fondurilor Europene, care mi-a spus că un asemenea proiect este eligibil. Şi în aceste condiţii nu avem nici un interes nici noi de a încărca acea Companie Naţională de Investiţii, când putem să luăm banii de la Uniunea Europeană”. Primarul a mai spus apoi că întocmirea studiului de fezabilitate nu are nimic de-a face cu procesele care există acum între Primăria Craiova şi administratorul stadionului. „Primăria este deja în nişte procese cu administratorul stadionului, dar nu are nici un fel de legătură studiul de fezabilitate, deoarece terenul este al nostru”.
Sursa:cvlpress.ro

Trimiteți un comentariu

Politica de comentarii: Vă rugăm să scrieți comentariile dvs. conform subiectului postării acestei pagini. Comentariile care conțin linkuri nu vor fi afișate până la aprobare.
Consimțământ pentru cookie-uri
Folosim cookie-uri pe acest site pentru a analiza traficul, a vă aminti preferințele și pentru a vă optimiza experiența.
Hopa!
Se pare că este ceva în neregulă cu conexiunea ta la internet. Vă rugăm să vă conectați la internet și să începeți din nou să navigați.
AdBlock detectat!
Am detectat că utilizați pluginul de blocare a reclamelor în browser.
Venitul pe care îl obținem din reclame este folosit pentru a gestiona acest site web, vă rugăm să treceți pe lista albă a site-ului nostru în pluginul dvs. de blocare a reclamelor.
Site is Blocked
Sorry! This site is not available in your country.