Victor Ponta a declarat că noul pod Vidin-Calafat av fi inaugurat pe data de 14 iunie. Intrastructura rutieră care face legătura cu podul a fost deja construită, atât în România, cât şi în Bulgaria.
Mircea Guţă, primarul oraşului Calafat, a declarat că ar trebui urgentate lucrările pentru reabilitarea drumului naţional DN56 Craiova-Calafat. Edilul este convins că infrastructura rutieră din zonă nu va putea suporta traficul de pe podul de peste Dunăre.
Traficul rutier va creşte de 10 ori, iar locuinţele oamenilor ar putea fi serios afectate dacă investiţiile nu vor fi gata. "Pentru reabilitare, DN56 Craiova-Calafat a fost împărţit în două tronsoane: Craiova-Galicea Mare şi Galicea Mare-Calafat, pentru care lucrează firmele Delta ACM şi, respectiv, Mochlos SA. Din lipsa finanţării, primul tronson este realizat în proporţie de 25%, iar la cel de-al doilea lucrările încă nu au început. Din ultimele informaţii pe care le am, se pare că şi pentru Galicea Mare-Calafat ar fi fost alocată o sumă de bani, pentru că este urgentă măcar realizarea porţiunii din dreptul satelor Basarabi şi Golenţi (n.red. sate care aparţin de Calafat), până la Maglavit. În aceste sate infrastructura existentă nu poate face faţă traficului de pe pod şi casele oamenilor ar putea fi afectate. În acest sens s-ar putea face legătura cu drumul Maglavit-Drobeta Turnu Severin care a fost reabilitat şi pe care se circulă foarte bine în acest moment", a spus primarul Guţă.
Podul Calafat-Vidin are o lungime de aproximativ doi kilometri, două benzi rutiere pe sens, o linie de cale ferată, două trotuare şi o pistă pentru biciclişti. Toate taxele rutiere vor fi încasate de statul român, iar bulgarii vor rămâne doar cu taxele feroviare.
Imediat după ce se va da drumul la pod, distanţa dintre Vidin şi Calafat va fi parcursă în doar câteva minute. Ruta de tranzit după finalizarea podul Calafat-Vidin este: Germania-Zagreb-Belgrad- Drobeta-Turnu-Severin- Calafat-Vidin- Sofia-Salonic sau Istanbul. Firma constructoare a podului este FCC Construccion din Spania.Costul construcţiei podului este estimat la circa 273 de milioane de euro, din care partea bulgărească plăteşte circa 225 de milioane de euro, iar restul revine statului roman.