Prima parte a examenului de bacalaureat din acest an, cea de evaluare a competenţelor, s-a încheiat ieri, odată cu ultima zi a probei de limbi moderne. Pe parcursul a patru zile, de marţi şi până vineri, peste 5.000 de absolvenţi de liceu din judeţ au trebuit să facă dovada că stăpânesc o limbă de circulaţie internaţională. În Dolj, conform datelor oferite de Inspectoratul Şcolar Judeţean, 4.007 elevi s-au înscris pentru a susţine examenul la engleză, 908 la franceză, 37 la spaniolă şi 10 la germană.
Cu excepţia primei zile, când doi candidaţi au fost surprinşi cu telefonul asupra lor, chiar în sala de examen, proba de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională a trecut fără incidente.
Spre deosebire de primele două probe, rezultatul evaluării competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională nu se exprimă prin note sau prin calificativ admis-respins, ci prin stabilirea nivelului de competenţă corespunzător Cadrului European Comun de Referinţă pentru Limbi. Acesta se trece pe diploma de bacalaureat şi pe certificatul de competenţă lingvistică în limba de circulaţie internaţională.
Elevii care au promovat, pe parcursul învăţământului preuniversitar, examene cu recunoaştere internaţională pentru certificarea competenţelor lingvistice în limbi străine au avut posibilitatea, la cerere, de a le fi recunoscute şi echivalate rezultatele obţinute la aceste examene.
Pe 1 iulie este programată proba de limba şi literatura română
Emoţii cu adevărat pentru absolvenţii de clasa a XII-a vor fi însă abia de luni, atunci când încep probele scrise, iar calificativele vor fi înlocuite cu note. Pe 1 iulie a.c. este programată proba de limba şi Literatura română, urmând ca, o zi mai târziu, elevii să susţină proba de limba şi literatura maternă. Apoi, pe 3 iulie, va avea loc proba obligatorie a profilului. Adică, Matematică pentru profilul real din filiera teoretică, pentru toate profilurile din filiera tehnologică şi pentru profilul militar şi profilul pedagogic – specializarea învăţători-educatoare, din filiera vocaţională. În schimb, cei de la profilul umanist din filiera teoretică şi cei de la profilurile şi specializările din filiera vocaţională, cu excepţia specializării învăţători-educatoare, vor susţine examenul la disciplina Istorie.
Pe 5 iulie a.c., elevii vor susţine proba la alegere a profilului şi specializării. Respectiv Fizică, Chimie, Biologie sau Informatică – pentru profilul real din filiera teoretică, pentru profilul tehnic şi profilul resurse naturale şi protecţia mediului din filiera tehnologică şi pentru profilul militar din filiera vocaţională. În schimb, vor susţine examenul la Geografie, Filosofie, Logică şi argumentare, Economie, Psihologie sau Sociologie cei de la profilul umanist din filiera teoretică, profilul servicii din filiera tehnologică şi profilurile şi specializările din filiera vocaţională, cu excepţia profilului militar.
Afişarea rezultatelor finale, programată pe 12 iulie
Ca şi la celelalte probe de până acum, este strict interzis accesul candidaţilor cu orice tip de lucrări – manuale, dicţionare, notiţe, însemnări, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor –, precum şi cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul sau comunicare. Nerespectarea dispoziţiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de examen duce la eliminarea din examen a candidatului de către preşedintele comisiei de examen, chiar dacă materialele în cauză au fost folosite sau nu.
Conform calendarului stabilit de Ministerul Educaţiei Naţionale, afişarea rezultatelor este programată pentru data de 8 iulie, până la ora 12.00, urmând ca depunerea contestaţiilor să se realizeze, în aceeaşi zi, dar între orele 12.00-16.00. Între 9 şi 11 iulie vor fi rezolvate contestaţiile, iar rezultatele finale vor fi afişate pe 12 iulie.
Sursa:www.cvlpress.ro