Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj au anunţat că în centrele din judeţ nu se organizează examenul de bacalaureat pentru evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă. „În judeţul Dolj nu se susţine proba a doua a examenului de bacalaureat, cea pentru limba maternă. Există o comunitate de albanezi la Urzicuţa care studiază limba maternă la şcoală, însă doar opţional”, a explicat prof. Alexandrina Năstase, vicepreşedintele comisiei judeţene de Bacalaureat.
Totuşi, la nivel naţional, 7.585 de elevi ce aparţin unor minorităţi precum cea maghiară, turcă, germană, croată, sârbă, slovacă sau ucraineană au susţinut începând de miercuri şi până astăzi, proba de comunicare orală la limba şi literatura maternă din cadrul primei sesiuni a examenului de bacalaureat.6.691 sunt elevi aparţinând minorităţii maghiare.
Subiectele pentru proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă au fost elaborate de către Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare. Subiectele cuprind texte literare şi non-literare, funcţionale şi non-funcţionale, precum şi itemi corespunzători descriptorilor de competenţe din programele pentru bacalaureat. Subiectele au un grad de complexitate care să permită tratarea lor integrală în maximum 10-15 minute. Ca şi în cazul probei de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română şi pentru limba maternă rezultatul nu se exprimă prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenţă corespunzător grilei aprobate la nivel naţional.
Următoarea probă este cea de evaluare a competenţelor digitale
Potrivit calendarului de desfăşurare a examenului aprobat de Ministerul Educaţiei Naţionale, următoarea probă este cea de evaluarea a competenţelor digitale, între 17 şi 21 iunie, ultimul hop înainte de probele scrise fiind evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională, ce se va desfăşura între 25 şi 28 iunie.
Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean reamintesc că este strict interzis accesul candidaţilor cu orice tip de lucrări – manuale, dicţionare, notiţe, însemnări, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor – precum şi cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul sau comunicare. Nerespectarea dispoziţiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de examen duce la eliminarea din examen a candidatului de către preşedintele comisiei de examen, chiar dacă materialele în cauză au fost folosite sau nu. Ca procedură, candidatul extrage un bilet şi primeşte hârtie ştampilată pentru ciornă. Pentru elaborarea răspunsurilor, fiecărui candidat i se acordă câte 15 minute pentru pregătirea răspunsurilor, iar pentru susţinerea acestora în faţa comisiei, câte 10-15 minute.
Un elev care nu se prezintă la probele de competenţe poate participa la probele scrise, însă nu poate promova examenul de bacalaureat.
168 de absolvenţi de liceu au absentat la prima probă a bacalaureatului
În ceea ce priveşte rezultatele obţinute în Dolj, după încheierea primei probe a examenului de bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2013, respectiv proba de evaluare a competenţelor de comunicare orală în limba română, Inspectoratul Şcolar Judeţean a anunţat că 168 de candidaţi au absentat şi unul a fost eliminat, dintr-un total de 5.238 de înscrişi.
Dintre cei prezenţi 66,16% au primit calificativul utilizator experimentat, 21,3% au primit calificativul utilizator avansat, iar 12,53% au primit calificativul utilizator mediu.