Bugetul Ministerului Transporturilor (MT) ar putea fi suplimentat cu 1,667 milioane lei pentru constituirea unei entitati comerciale mixte romano-bulgare pentru exploatarea noului pod mixt (rutier si feroviar) peste fluviul Dunarea, intre orasele Calafat (Romania) si Vidin (Republica Bulgaria), potrivit unui proiect de Hotarare publicat pe site-ul MT.
"Se aproba suplimentarea bugetului Ministerului Transporturilor din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, prevazut in bugetul de stat pe anul 2013, cu suma de 1.667 mii lei pentru asigurarea contributiei Romaniei pe anul 2013 la capitalul social al societatii comerciale mixte romano- bulgare create pentru exploatarea noului pod, precum si la bugetul de functionare preconizat de la infiintare si pana la punerea in functiune a obiectivului 'Pod peste fluviul Dunarea la Calafat-Vidin'", se arata in document.
Autoritatile competente ale partilor contractante vor incheia acorduri subsecvente privind organismul care va stabili modul de colectare si de distribuire a veniturilor, cat si alte probleme legate de exploatarea, intretinerea si administrarea Podului propriu-zis si a celor doua infrastructuri conexe de pe teritoriul Romaniei si, respectiv, de pe teritoriul Republicii Bulgaria.
Podul de la Calafat-Vidin a fost finantat din fonduri ISPA, in baza Memorandumurilor de finantare semnate de catre Uniunea Europeana si anume: ISPA/2004/RO/16/P/PT/009 cu Guvernul Romaniei, respectiv ISPA/2004/BG/a6P/PT/005 cu Guvernul Republicii Bulgaria.
Ca urmare a modificarii de catre Comisia Europeana a Ghidului privind inchiderea proiectelor ex-ISPA si a Fondului de Coeziune, incheiate in perioada 2000-2006, s-a creat posibilitatea extinderii cu doi ani a perioadei de valabilitate a
Memorandumurilor de finantare pentru proiecte pereche cu caracter transfrontalier. Prin urmare, cele doua memorandumuri de finantare pentru constructia podului Calafat-Vidin au fost prelungite pana la 31 decembrie 2012. In prezent, Obiectivul "Pod peste fluviul Dunarea, la Calafat-Vidin" este in stadiu foarte avansat de executie.
Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a declarat, recent, ca podul va fi operational pe data de 14 iunie 2013 cand va fi inaugurat in prezenta celor doi sefi de stat din Romania si Bulgaria, a premierului Victor Ponta si a comisarului european Johannes Hahn.
Potrivit ministrului Transporturilor, una dintre problemele care mai trebuie remediate de partea romana este cea a cabinelor destinate politistilor de frontiera din cele doua tari, care au fost proiectate, initial, in speranta ca Romania si Bulgaria vor fi in Schengen.
In legatura cu taxa perceputa pentru traversarea podului, Fenechiu a spus ca aceasta a fost deja negociata si este de 6 euro, ca si taxa de la Podul de Giurgiu, si va fi distribuita celor doua tari in raport cu contributia pe care au avut-o la contributia podului: 83% partea bulgara si 17% partea romana.
Sursa:www.business24.ro