În timp ce reprezentanţii oficiali ai Centralei Nucleare de la Kozlodui nu au oferit garanţii reale cu privire la siguranţa modernizării şi utilizării instalaţiei, oamenii din sudul Romaniei sunt din ce in ce mai îngrijorati faţă de reacţia lascivă a autorităţilor de la Bucuresti.
Mai multe ONG-uri din Craiova fac APEL împotriva constructiei centralei nucleare de la Kozlodui, unitate pe care o considera drept „bomba nucleara cu ceas din Balcani”. Apelul este catre preşedintele ales al României Klaus Iohannis, primului ministru Victor Ponta, Parlamentului şi Guvernului României de a interveni pe lângă Guvernul Bulgariei şi forurile Uniunii Europene pentru a solicita încetarea lucrărilor de modernizare şi a funcţionării Centralei Nucleare de la Kozlodui.
Sudul României este zona cea mai expusa riscului nuclear bulgar. Noua unitate nucleară de la Kozlodui se va construi la 3,7 km de graniţa cu România şi ar putea avea un efect pe termen lung pe o rază de 100 de km, afectând la nivel transfrontalier localităţi din Dolj şi Gorj. În caz de incidente nucleare, situaţia poate deveni extrem de dramaticaă în Dolj şi Craiova, avertizează specialiştii. Doza letală de radiatii poate ajunge în localitatile doljene in doar câteva minute, asta pentru ca bulgarii construiesc in urmatorii trei ani si un megadepozit de deşeuri radioactive la 4 km de granita cu Romania, in localitatea Radiana. Toate studiile arată că amplasarea acestui depozit de deşeuri nu ar avea doar consecinţe economice negative asupra regiunii, îndepărtând investitorii şi reducând drastic oportunităţile localnicilor, dar impactul asupra sănătăţii doljenilor din regiune este covârşitor.
Autoritatile doljene s-au aratat initial ingrijorate dupa ce in ultimii ani au aparut sute de cazuri de oameni cu cancer, in special tiroidian. Insa teama de efectul Kozlodui se accentueaza in fiecare zi in randul localnicilor, dar mai ales al specialistilor care studiaza fenomenul Kozlodui.
„Unitatea nucleară de ultimă generaţie a fost proiectată conform cerinţelor europene, care aprobă generarea a nu mai mult de 50 metri cubi de deşeuri radioactive solide (la aproximativ 1.000 MW energie electrică) pe an, care în funcţie de alternativa selectată pentru noua unitate nucleară, reprezintă deşeuri radioactive condiţionate între 180 şi 250 metri cubi pe an. Printre tipurile cele mai semnificative ale impactului preconizat se numără creşterea temperaturii apei: „Se aşteaptă un impact numai în timpul funcţionării unităţilor finalizate în ceea ce priveşte poluarea termică pe termen lung. Schimbările climatice ale temperaturii apei, combinate cu sarcina termică adiţională, vor avea efecte adverse crescute asupra ecosistemelor acvatice”, se arată într-un raport întocmit de autorităţile bulgare. Construcţia noii centrale de la Kozlodui va dura 5 ani, timp în care construcţiile nu vor avea un impact transfrontalier semnificativ, singurul inconvenient fiind creşterea traficului pe Dunăre, se mai arata in raportul de mediu al bulgarilor.
Realitatea arata altceva
Desi raportul de mediu elaborat de bulgari arată un impact minim asupra compoziţiei apelor Dunării şi o stare a solurilor de pe teritoriul României care nu va fi influenţată de proiect, in realitate lucrurile stau altfel. Oamenii din comunele apropiate de graniţa cu Bulgaria nu mai cred în date oficiale. Ei spun ca de 20 de ani, pe langa problemele de sanatate, totul se usuca in jurul lor. Conform statisticilor, in zona afectata radioactiv se inregistreaza 40% din totalul bolnavilor de cancer din sudul Olteniei. A fost organizat chiar si un «Summit » la Bechet între români şi bulgari privind efectele pe care le-ar putea avea deşeurile radioactive asupra zonei, vezi foto (cvlpress.ro).
ONG-urile din Romania si Bulgaria: NU, Centralei Nucleare de la Kozlodui
Asociaţia PRO DEMOCRAŢIA – CLUB CRAIOVA cu susţinerea Asociaţiei C.R.O.N.O. – Centrul de Resurse pentru Organizaţiile Non-profit din Oltenia, Fundaţiei pentru Dezvoltarea Economiei Sociale (F.D.E.S.), Asociaţiei Dăbuleni Împreună pentru Viitor, Tineri în Europa – Călăraşi, Institutului Român pentru Promovarea Femeii şi Asociaţiei EUROAGORA adresează societăţii civile, cu precădere mişcării ecologiste, din România şi Bulgaria, Preşedintelui ales al României Klaus Iohannis, Primului Ministru al României Victor Ponta, Parlamentului şi Guvernului României apelul de a interveni pe lângă Guvernul Bulgariei şi forurile Uniunii Europene pentru a solicita încetarea lucrărilor de modernizare şi a funcţionării Centralei Nucleare de la Kozlodui. Reprezentanţii oficiali ai Centralei Nucleare de la Kozlodui nu au oferit garanţii reale cu privire la siguranţa modernizării şi utilizării acestei instalaţii. Singurele argumente înaintate spre consultare publică sunt câteva analize tehnice care nu prezintă garanţia că sunt obiective şi neinfluenţate de interesele economice ori politice ale părţii bulgare.
„Considerăm că este obligatoriu să se realizeze o analiză independentă, la nivelul instituţiilor europene din domeniu, a argumentelor tehnice prezentate de oficialii bulgari. Dezbaterile organizate recent în Românie de reprezentanţii oficiali ai Centralei Nucleare de la Kozlodui au avut un caracter formal. De fapt, se repetă trista experienţă a dezbaterilor organizate acum câţiva ani de oficialii bulgari cu privire la realizarea unui mega-depozit de deşeuri radioactive la Kozlodui, opiniile exprimate atunci de autorităţile române de profil, de reprezentanţii comunităţilor locale şi ai societăţii civile fiind fără vreun efect major. Credem că şi în cazul dezbaterilor organizate pe subiectul „modernizării” Centralei Nucleare de la Kozlodui, opiniile noastre nu vor avea vreun impact. Asociaţia PRO DEMOCRAŢIA – CLUB CRAIOVA avertizează asupra consecinţelor pe care funcţionarea Centralei Nucleare de la Kozlodui le-a avut şi le are asupra stării de sănătate a populaţiei româneşti şi bulgare, a mediului înconjurător din zonele limitrofe acesteia. În judeţele riverane Dunării şi aflate în vecinătatea Centralei Nucleare de la Kozlodui se poate observa în statistici o creştere a numărului de cazuri de cancer, mai ales în rândul copiilor. Considerăm că este necesar ca autorităţile româneşti şi instituţiile europene să realizeze o monitorizare interdisciplinară a impactului asupra sănătăţii oamenilor şi a mediului pe care îl are funcţionarea Centralei Nucleare de la Kozlodui.
Asociaţia PRO DEMOCRAŢIA – CLUB CRAIOVA solicită autorităţilor româneşti, autorităţilor bulgare şi instituţiilor europene să intervină în rezolvarea problemei funcţionării Centralei Nucleare de la Kozlodui, o bombă nucleară cu ceas a Balcanilor, în spiritul respectării dreptului la sănătate şi dreptului la un mediu curat care sunt garantate cetăţenilor de legislaţia Uniunii Europene”. Apelul este semnat de Carla Stoica, preşedinte APD – Club Craiova, Pr. Marcel Răduţ Selişte, coordonator Programe APD – Club Craiova.
VIDEO: Albena Simionova, Coalitia Antinucleară din Bulgaria
Prioteasa, cu ochii pe „Kozlodui”
Si Autorităţile doljene s-au declarat împotriva construirii unui depozit nuclear la Kozlodui. Presedintele Consiliului Judetean Dolj a somat public inca de anul trecut Guvernul de la Bucureşti să spună “un NU hotărât” ridicării unui depozit nuclear lângă Kozlodui, în Bulgaria, “indiferent” de ce se întâmplă cu relaţiile româno-bulgare. Ion Prioteasa se declara chiar surprins de “tăcerea” autorităţilor române în acest caz. El a apreciat la nivel declarativ, in 2012-2013, că interesele “unilaterale” nu pot lasa sa prinda viata un asemenea proiect.
„Sunt încă proaspete în memoria noastră evenimentele de la Cernobîl și din Japonia, care au creat în rândul populației o justificată îngrijorare legată de un eventual accident nuclear.
Privim cu atenţie orice eveniment produs în zona Kozlodui, atât în ceea ce priveşte realizarea unui nou reactor, cât şi a depozitului de deşeuri radioactive, care ar putea avea un impact negativ asupra judeţului nostru. În plus, în ultimii ani am primit o serie de sesizări în acest sens de la oameni care locuiesc în sudul Doljului, preocupaţi de consecinţele pe care ar putea să le aibă asupra mediului şi, în definitiv, asupra sănătăţii”, a spus in primavara presedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, la intalnirea cu delegaţia bulgara condusa de guvernatorul districtului Vratsa din Bulgaria, Ventsislav Vasilev.
Ministerul Mediului a organizat trei sesiuni de dezbatere publică privind impactul de mediu asupra României în urma construirii unei centralenucleare de nouă generaţie la Kozlodui. Dezbaterile au avut loc la Dăbuleni –Dolj, pe 18 noiembrie 2014, în Craiova, pe 19 noiembrie 2014, in sala de şedinte a Primariei Municipiului Craiova şi la Bucuresti pe 20 noiembrie 2014, la sediul Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice.
preluat:evz.ro
Mai multe ONG-uri din Craiova fac APEL împotriva constructiei centralei nucleare de la Kozlodui, unitate pe care o considera drept „bomba nucleara cu ceas din Balcani”. Apelul este catre preşedintele ales al României Klaus Iohannis, primului ministru Victor Ponta, Parlamentului şi Guvernului României de a interveni pe lângă Guvernul Bulgariei şi forurile Uniunii Europene pentru a solicita încetarea lucrărilor de modernizare şi a funcţionării Centralei Nucleare de la Kozlodui.
Sudul României este zona cea mai expusa riscului nuclear bulgar. Noua unitate nucleară de la Kozlodui se va construi la 3,7 km de graniţa cu România şi ar putea avea un efect pe termen lung pe o rază de 100 de km, afectând la nivel transfrontalier localităţi din Dolj şi Gorj. În caz de incidente nucleare, situaţia poate deveni extrem de dramaticaă în Dolj şi Craiova, avertizează specialiştii. Doza letală de radiatii poate ajunge în localitatile doljene in doar câteva minute, asta pentru ca bulgarii construiesc in urmatorii trei ani si un megadepozit de deşeuri radioactive la 4 km de granita cu Romania, in localitatea Radiana. Toate studiile arată că amplasarea acestui depozit de deşeuri nu ar avea doar consecinţe economice negative asupra regiunii, îndepărtând investitorii şi reducând drastic oportunităţile localnicilor, dar impactul asupra sănătăţii doljenilor din regiune este covârşitor.
Autoritatile doljene s-au aratat initial ingrijorate dupa ce in ultimii ani au aparut sute de cazuri de oameni cu cancer, in special tiroidian. Insa teama de efectul Kozlodui se accentueaza in fiecare zi in randul localnicilor, dar mai ales al specialistilor care studiaza fenomenul Kozlodui.
„Unitatea nucleară de ultimă generaţie a fost proiectată conform cerinţelor europene, care aprobă generarea a nu mai mult de 50 metri cubi de deşeuri radioactive solide (la aproximativ 1.000 MW energie electrică) pe an, care în funcţie de alternativa selectată pentru noua unitate nucleară, reprezintă deşeuri radioactive condiţionate între 180 şi 250 metri cubi pe an. Printre tipurile cele mai semnificative ale impactului preconizat se numără creşterea temperaturii apei: „Se aşteaptă un impact numai în timpul funcţionării unităţilor finalizate în ceea ce priveşte poluarea termică pe termen lung. Schimbările climatice ale temperaturii apei, combinate cu sarcina termică adiţională, vor avea efecte adverse crescute asupra ecosistemelor acvatice”, se arată într-un raport întocmit de autorităţile bulgare. Construcţia noii centrale de la Kozlodui va dura 5 ani, timp în care construcţiile nu vor avea un impact transfrontalier semnificativ, singurul inconvenient fiind creşterea traficului pe Dunăre, se mai arata in raportul de mediu al bulgarilor.
Realitatea arata altceva
Desi raportul de mediu elaborat de bulgari arată un impact minim asupra compoziţiei apelor Dunării şi o stare a solurilor de pe teritoriul României care nu va fi influenţată de proiect, in realitate lucrurile stau altfel. Oamenii din comunele apropiate de graniţa cu Bulgaria nu mai cred în date oficiale. Ei spun ca de 20 de ani, pe langa problemele de sanatate, totul se usuca in jurul lor. Conform statisticilor, in zona afectata radioactiv se inregistreaza 40% din totalul bolnavilor de cancer din sudul Olteniei. A fost organizat chiar si un «Summit » la Bechet între români şi bulgari privind efectele pe care le-ar putea avea deşeurile radioactive asupra zonei, vezi foto (cvlpress.ro).
ONG-urile din Romania si Bulgaria: NU, Centralei Nucleare de la Kozlodui
Asociaţia PRO DEMOCRAŢIA – CLUB CRAIOVA cu susţinerea Asociaţiei C.R.O.N.O. – Centrul de Resurse pentru Organizaţiile Non-profit din Oltenia, Fundaţiei pentru Dezvoltarea Economiei Sociale (F.D.E.S.), Asociaţiei Dăbuleni Împreună pentru Viitor, Tineri în Europa – Călăraşi, Institutului Român pentru Promovarea Femeii şi Asociaţiei EUROAGORA adresează societăţii civile, cu precădere mişcării ecologiste, din România şi Bulgaria, Preşedintelui ales al României Klaus Iohannis, Primului Ministru al României Victor Ponta, Parlamentului şi Guvernului României apelul de a interveni pe lângă Guvernul Bulgariei şi forurile Uniunii Europene pentru a solicita încetarea lucrărilor de modernizare şi a funcţionării Centralei Nucleare de la Kozlodui. Reprezentanţii oficiali ai Centralei Nucleare de la Kozlodui nu au oferit garanţii reale cu privire la siguranţa modernizării şi utilizării acestei instalaţii. Singurele argumente înaintate spre consultare publică sunt câteva analize tehnice care nu prezintă garanţia că sunt obiective şi neinfluenţate de interesele economice ori politice ale părţii bulgare.
„Considerăm că este obligatoriu să se realizeze o analiză independentă, la nivelul instituţiilor europene din domeniu, a argumentelor tehnice prezentate de oficialii bulgari. Dezbaterile organizate recent în Românie de reprezentanţii oficiali ai Centralei Nucleare de la Kozlodui au avut un caracter formal. De fapt, se repetă trista experienţă a dezbaterilor organizate acum câţiva ani de oficialii bulgari cu privire la realizarea unui mega-depozit de deşeuri radioactive la Kozlodui, opiniile exprimate atunci de autorităţile române de profil, de reprezentanţii comunităţilor locale şi ai societăţii civile fiind fără vreun efect major. Credem că şi în cazul dezbaterilor organizate pe subiectul „modernizării” Centralei Nucleare de la Kozlodui, opiniile noastre nu vor avea vreun impact. Asociaţia PRO DEMOCRAŢIA – CLUB CRAIOVA avertizează asupra consecinţelor pe care funcţionarea Centralei Nucleare de la Kozlodui le-a avut şi le are asupra stării de sănătate a populaţiei româneşti şi bulgare, a mediului înconjurător din zonele limitrofe acesteia. În judeţele riverane Dunării şi aflate în vecinătatea Centralei Nucleare de la Kozlodui se poate observa în statistici o creştere a numărului de cazuri de cancer, mai ales în rândul copiilor. Considerăm că este necesar ca autorităţile româneşti şi instituţiile europene să realizeze o monitorizare interdisciplinară a impactului asupra sănătăţii oamenilor şi a mediului pe care îl are funcţionarea Centralei Nucleare de la Kozlodui.
Asociaţia PRO DEMOCRAŢIA – CLUB CRAIOVA solicită autorităţilor româneşti, autorităţilor bulgare şi instituţiilor europene să intervină în rezolvarea problemei funcţionării Centralei Nucleare de la Kozlodui, o bombă nucleară cu ceas a Balcanilor, în spiritul respectării dreptului la sănătate şi dreptului la un mediu curat care sunt garantate cetăţenilor de legislaţia Uniunii Europene”. Apelul este semnat de Carla Stoica, preşedinte APD – Club Craiova, Pr. Marcel Răduţ Selişte, coordonator Programe APD – Club Craiova.
VIDEO: Albena Simionova, Coalitia Antinucleară din Bulgaria
Prioteasa, cu ochii pe „Kozlodui”
Si Autorităţile doljene s-au declarat împotriva construirii unui depozit nuclear la Kozlodui. Presedintele Consiliului Judetean Dolj a somat public inca de anul trecut Guvernul de la Bucureşti să spună “un NU hotărât” ridicării unui depozit nuclear lângă Kozlodui, în Bulgaria, “indiferent” de ce se întâmplă cu relaţiile româno-bulgare. Ion Prioteasa se declara chiar surprins de “tăcerea” autorităţilor române în acest caz. El a apreciat la nivel declarativ, in 2012-2013, că interesele “unilaterale” nu pot lasa sa prinda viata un asemenea proiect.
„Sunt încă proaspete în memoria noastră evenimentele de la Cernobîl și din Japonia, care au creat în rândul populației o justificată îngrijorare legată de un eventual accident nuclear.
Privim cu atenţie orice eveniment produs în zona Kozlodui, atât în ceea ce priveşte realizarea unui nou reactor, cât şi a depozitului de deşeuri radioactive, care ar putea avea un impact negativ asupra judeţului nostru. În plus, în ultimii ani am primit o serie de sesizări în acest sens de la oameni care locuiesc în sudul Doljului, preocupaţi de consecinţele pe care ar putea să le aibă asupra mediului şi, în definitiv, asupra sănătăţii”, a spus in primavara presedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, la intalnirea cu delegaţia bulgara condusa de guvernatorul districtului Vratsa din Bulgaria, Ventsislav Vasilev.
Ministerul Mediului a organizat trei sesiuni de dezbatere publică privind impactul de mediu asupra României în urma construirii unei centralenucleare de nouă generaţie la Kozlodui. Dezbaterile au avut loc la Dăbuleni –Dolj, pe 18 noiembrie 2014, în Craiova, pe 19 noiembrie 2014, in sala de şedinte a Primariei Municipiului Craiova şi la Bucuresti pe 20 noiembrie 2014, la sediul Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice.
preluat:evz.ro