Activi pentru protejarea şi promovarea patrimoniului natural şi cultural

Unde vrei sa donezi? Paypal
Ciobanu Gigel - ING / RO19INGB0000999909497742
Oferă-i la creator o cafea făcând o mică donație. Faceți clic pe pictograma săgeată de mai sus

După ce, anul trecut, au descoperit la Calafat frumuseţea patrimoniului natural şi cultural şi s-au implicat în activităţi de protejare şi promovare a lui, 30 de tineri români şi bulgari trec pe celălalt mal al Dunării. Scopul este acelaşi: să înveţe să identifice valorile comune pe care le au, să conştientizeze importanţa lor şi să acţioneze în viitor cu responsabilitate pentru păstrarea acestora.

Cadrul desfăşurării activităţilor de către tinerii români şi bulgari este oferit de proiectul bilateral „EU activ: Grijă pentru mediul meu”, finanţat prin programul european Erasmus+, acțiunea-cheie 1, Mobilitatea persoanelor în scop educațional. Proiectul se desfăşoară pe parcursul unui an şi este implementat de Asociaţia „EU vreau” din Craiova, în parteneriat cu Asociaţia „AVE” din Vidin. Participanţi sunt 15 tineri din județul Dolj şi 15 tineri bulgari din zona Vidin, majoritatea elevi şi studenţi.

«Este un proiect tare drag nouă, coordonatorilor, liderilor de grup, dar mai ales tinerilor, pentru că are o mulţime de ingrediente sănătoase! Are învăţare prin joc şi experimentare, are socializare cu persoane din alt spaţiu cultural, are activităţi diverse şi atractive, majoritatea în aer liber – între care jocuri pe echipe şi concursuri de pescuit, ateliere de creativitate şi de gastronomie, drumeţii şi activităţi de ecologizare. Toate susţinând şi promovând educaţia non-formală şi voluntariatul! Şi toate într-un cadru natural extraordinar, creat de Dunăre, fluviu care, deopotrivă, desparte şi uneşte România şi Bulgaria», spune Claudia Vaicăr, vicepreşedinte al Asociaţiei „EU vreau” şi lider de grup.

Pe malul bulgăresc, mai precis la Vidin, tinerii vor ajunge între 2 și 11 aprilie şi vor participa la numeroase activităţi educative şi sportive. Între acestea – ateliere de creativitate cu materiale reciclabile şi biodegradabile, ateliere de fotografie în aer liber şi de gastronomie, drumeţii şi vizite tematice la obiective ce îmbogățesc patrimoniul cultural, precum Biblioteca lui Osman Pazvantoglu şi cetatea medievală Baba Vida – singura construcţie de acest gen, din Bulgaria, conservată în întregime. Tot aici ei vor organiza o amplă expoziţie de fotografie. Totodată, în această perioadă, tinerii îşi vor dezvolta competenţe şi abilităţi, vor asimila noţiuni precum diversitate socio-culturală şi toleranţă, vor putea să înţeleagă mai bine conceptul de voluntariat pentru mediu la nivel local, dar şi european.

Proiectul „EU activ: Grijă pentru mediul meu” se desfăşoară în perioada 24 iulie 2014 – 24 iulie 2015,  iar primele activităţi au fost organizate în luna septembrie a anului trecut, în municipiul Calafat. Atunci, tinerii au participat la activităţi de ecologizare şi dezbateri, au deprins tehnici de orientare şi supravieţuire în natură şi de prim-ajutor, au fost iniţiaţi în pescuitul recreativ-sportiv şi s-au întrecut la concursuri cu undiţa. Tot la Calafat, ei s-au folosit de metoda Expoziţiei Vii pentru a transmite mesaje privind protecţia mediului. Proiectul se va încheia nu înainte ca fiecare dintre tineri să primească certificatul Youthpass – un instrument cu ajutorul căruia participanţii la proiecte pot descrie activităţile desfăşurate şi rezultatele învăţării.

Sursa:cvlpress.ro

Trimiteți un comentariu

Politica de comentarii: Vă rugăm să scrieți comentariile dvs. conform subiectului postării acestei pagini. Comentariile care conțin linkuri nu vor fi afișate până la aprobare.
Consimțământ pentru cookie-uri
Folosim cookie-uri pe acest site pentru a analiza traficul, a vă aminti preferințele și pentru a vă optimiza experiența.
Hopa!
Se pare că este ceva în neregulă cu conexiunea ta la internet. Vă rugăm să vă conectați la internet și să începeți din nou să navigați.
AdBlock detectat!
Am detectat că utilizați pluginul de blocare a reclamelor în browser.
Venitul pe care îl obținem din reclame este folosit pentru a gestiona acest site web, vă rugăm să treceți pe lista albă a site-ului nostru în pluginul dvs. de blocare a reclamelor.
Site is Blocked
Sorry! This site is not available in your country.