Timp de o săptămână, locuitorii municipiului Calafat, şi nu numai, au fost martorii unui eveniment cultural de excepţie. În perioada 31 iulie-6 august s-a desfăşurat la Calafat,, Tabăra Folk”.
Anul acesta festivalul a sărbătorit majoratul.18 ani în care Calafatul a fost pentru o săptămână ,,farul muzicii folk”.
Numeroşi artişti din ţară şi din străinătate au fost prezenţi în această ediţie a ,, Taberei”, care s-a încheiat joi, printre care : Doru Stănculescu, Sorin Minghiat, Florentin Budea, Ioan Boştină, Vali Şerban, Victor Socaciu, Nicu Alifantis, Horia Stoicanu, Ştefan Geraksiev, Rosen Pasculov etc.
Evenimentul a fost organizat ca în fiecare an de Primăria Municipiului Calafat, Casa de Cultură Calafat, Consiliul Local Calafat, iar ,,vinovat” pentru această porţie de cultură nu a fost decât Dan Vană.
În prima zi a ,,Taberei”, seara a fost deschisă de Ioan Boştină , urmat de Florentin Budea. Tot în prima seară, Doru Stănculescu şi Sorin Minghiat au susţinut un recital, urmând că spectacolul să se încheie în acordurile lui Dan Vană, ,,boier de Calafat”. În cea de-a două seară, auditoriul a fost încântat de trupa ,,Armonica’’, Vali Şerban, Nicu Zota, Mihai Boicu, Andrei Ciocioc, Leonard Luţia, iar seara a fost încheiată de inegalabilul George Nicolescu.
Calafetenii au simţit şi de această dată acordurile muzicii folk, aşa că au ieşit din casă cu mic cu mare, astfel Centrul Civic devenind neîncăpător. Dacă spectacolul de seară s-a ţinut pe platoul Casei de Cultură, spectacolul de zi s-a desfăşurat pe plaja Başcov, acolo unde invitaţii au cântat, au recitat şi nu în ultimul rând au simţit adierea vântului cum i-a purtat prin locurile nedescoperite ale inimii şi sufletului, acolo unde s-au întâlnit cu muza.
O istorie a ,,Taberei Folk” , ne-a făcut-o chiar creatorul ei, Dan Vană : “ ,,Tabăra Folk” a luat naştere în 1996 şi pot să spun că este omagiul meu adus lui Dan Merişca. El a plecat din păcate să facă SF undeva în alte galaxii. Pentru că Dan Merişca organiza înainte de ‘89 ,,Taberele SF", unde se întâlneau toţi scriitorii SF de la acea vreme, se făceau planuri şi se puneau la cale strategii pentru revoluţionarea SF-ului românesc. Aşadar, pornind de la proiectul lui Dan Merişca cu ,,Tabăra SF", am realizat la Calafat , ,,Tabăra Folk” şi asta a fost modul meu de a-i mulţumi prin spaţiu şi timp lui Dan Merişca. ,,Tabăra Folk " a pornit ca o întâlnire a breslei, a celor care practicau şi iubeau folk-ul , fie ei artişti, cantautori, fie poeţi care scriau versuri pentru cântecele folkiştilor, critici muzicali, realizatori de emisiuni, organizatori de evenimente, producători, şi nu în ultimul rând fani, fără de care niciun gen artistic nu poate să existe. Aşa am gândit ,,Tabăra Folk” . În timp ea s-a dezvoltat, a devenit un eveniment important la care îşi doresc să participe toţi folkiştii. Şi pot să spun că ultimele nouă ediţii au fost exact aşa cum erau ,,Taberele SF” înainte. Participă tineri valoroşi din folkul românesc , “greii” folkului, care au făcut din această muzică un gen artistic de sine stătător, critici muzicali precum şi realizatori de emisiuni radio şi TV, fani, toţi întâlnindu-se la Calafat”.
Aşadar, după cum spune şi imnul ,,Taberei Folk": ,,Nici nu ştiu prieteni cum a mai trecut un an/ Cum ar zice Horia, de golan/ Am vânat vânare şi-am sperat sperând sperări/Şi-am uitat că sunt un om pe nişte scări”.
Sursa:jurnalulolteniei.ro