ISU Oltenia, implicat într-un exerciţiu de amploare pe Dunăre

Unde vrei sa donezi? Paypal
Ciobanu Gigel - ING / RO19INGB0000999909497742
Oferă-i la creator o cafea făcând o mică donație. Faceți clic pe pictograma săgeată de mai sus

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă participă, vineri, 28 septembrie, la exerciţiul „THRACIA 18”, derulat în cadrul proiectului „D – EMERSYS – Forţă de intervenţie rapidă în caz de urgență CBRN pe fluviul Dunărea”, cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională în cadrul Programului Interreg V-A România-Bulgaria, precum şi de Guvernele României şi Bulgariei.

Scenariul evenimentului este unul complex și presupune rezolvarea unei situații deosebite generate de producerea unui incendiu la o navă ancorată pe fluviul Dunărea. În încercarea de a executa manevre de evacuare a navei din port, apar scurgeri de combustibil în Fluviul Dunărea. Persoanele de la bordul navei au suferit atac de panică, unele dintre acestea sărind în apa contaminată cu produse petroliere.


Scopurile acestei activităţi are în vedere îmbunătăţirea cooperării forţelor specializate în cazul producerii unor situaţii de urgenţă de natură CBRN (chimice, biologice, radiologice şi nucleare) în zona transfrontalieră româno-bulgară, pentru salvarea /protejarea vieţii, bunurilor şi obiectelor de patrimoniu, verificarea tehnicii de intervenţie achiziţionată în cadrul proiectului, precum şi verificarea modului de punere în aplicare a Planului de Intervenţie Comună în cazul situaţiilor de urgenţă de natură CBRN.

Exerciţiul va avea loc vineri, 28 septembrie, începând cu ora 09:30, în Portul Calafat (strada Baba Lupa nr.3), municipiului Calafat, judeţul Dolj.

Alături de Directoratul General pentru Pompieri şi Protecţie Civilă din Republica Bulgaria, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă se numără printre beneficiarii proiectului „D – EMERSYS – Forţă de intervenţie rapidă în caz de urgență CBRN pe fluviul Dunărea”, calitatea de lider de proiect fiind deţinută de către Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Materialelor (INFM).


Pentru o gestionare rapidă și eficientă a urgențelor biologice-chimice-nucleare (CBRN) de-a lungul fluviului Dunărea, autoritățile de urgență romano-bulgare doresc să înființeze în zona transfrontalieră o forță comună de intervenție rapidă, D-EMERSYS, rezultată în urma interconectării a 2 unități specializate, respectiv unitatea de reacție pe apă, furnizată autorităților de urgență române, și unitatea de asistență pe uscat, furnizată autorităților de urgență bulgare. Ambele unități vor acționa coordonat sub comanda autorității din țara în care are loc intervenția. Nucleul unității de reacție pe apă este format din 3 ambarcațiuni de intervenție rapidă CBRN, dotate cu capacități de detecție a contaminanților, cu dispozitive de decontaminare a structurilor plutitoare și stingere a incendiilor/ dispersarea norului toxic. Unitatea de asistență pe teren cuprinde 5 platforme mobile specializate CBRN, prevăzute cu capacități de analiză a elementelor CBRN toxice din apă, sol și aer, precum și dispozitive pentru decontaminarea atât a personalului de intervenție cât și a dispozitivelor. Cu o finanțare în valoare de 5.995.156,46 de euro, proiectul a oferit implicit formarea personalului de intervenție, precum și pregătirea instrumentelor necesare, conform cadrului legal, pentru operaționalizarea D-EMERSYS, stabilind un parteneriat puternic pentru a răspunde situațiilor de urgență CBRN survenite de-a lungul fluviului Dunărea, în beneficiul populației și mediului din această zonă.

sursa / gds.ro

Trimiteți un comentariu

Politica de comentarii: Vă rugăm să scrieți comentariile dvs. conform subiectului postării acestei pagini. Comentariile care conțin linkuri nu vor fi afișate până la aprobare.
Consimțământ pentru cookie-uri
Folosim cookie-uri pe acest site pentru a analiza traficul, a vă aminti preferințele și pentru a vă optimiza experiența.
Hopa!
Se pare că este ceva în neregulă cu conexiunea ta la internet. Vă rugăm să vă conectați la internet și să începeți din nou să navigați.
AdBlock detectat!
Am detectat că utilizați pluginul de blocare a reclamelor în browser.
Venitul pe care îl obținem din reclame este folosit pentru a gestiona acest site web, vă rugăm să treceți pe lista albă a site-ului nostru în pluginul dvs. de blocare a reclamelor.
Site is Blocked
Sorry! This site is not available in your country.