FABRICĂ CLANDESTINĂ DE PRODUCERE ȘI AMBALARE DE ȚIGARETE, DESCOPERITĂ DE POLIȚIA ROMÂNĂ ȘI D.I.I.C.O.T.

 

FABRICĂ CLANDESTINĂ DE PRODUCERE ȘI AMBALARE DE ȚIGARETE, DESCOPERITĂ DE POLIȚIA ROMÂNĂ ȘI D.I.I.C.O.T.

La data de 27 mai a.c., polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate – I.G.P.R. și ai Direcției de Prevenire și Combatere a Migrației Ilegale și a Infracționalității Transfrontaliere – I.G.P.F., împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. - Structura Centrală, au efectuat 14 percheziții domiciliare, pentru destructurarea unui grup infracțional organizat, format din 19 persoane.

Activitățile s-au efectuat la locuințele unor persoane fizice și sediile unor societăți comerciale, bănuite de constituire a unui grup infracțional organizat, contrafacere și punere în circulație de produse contrafăcute, concurență neloială, producere de produse accizabile ce intră sub incidența sistemului de antrepozitare fiscală în afara unui antrepozit fiscal autorizat, deținere în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător ori cu marcaje false și spălare de bani.

Din cercetări a reieșit că, în cursul anului 2019, în județul Dolj, persoanele bănuite ar fi pus în funcțiune o fabrică clandestină de producere și ambalare de țigarete contrafăcute, prin folosirea unor mărci înregistrate, pe numele altor agenți economici autorizați în acest sens și aparținând legitim acestora, precum și a unor ambalaje de natură a crea confuzie cu cele folosite legitim de titularii mărcilor.

Ulterior, țigaretele ar fi fost puse în circulație, prin diverse persoane, pe piața internă și în spațiul UE, fără întocmirea de documente legale, prin sustragerea de la plata accizelor ce s-ar fi datorat bugetului de stat, dacă activitățile respective s-ar fi realizat în cadrul unui antrepozit fiscal autorizat, cu respectarea legislației fiscale și comerciale.

Materia primă și materialele necesare fabricării țigaretelor ar fi  fost procurate de la societăți de profil din Bulgaria și introduse în România prin Punctul de Trecere a Frontierei Calafat, fiind disimulate în alte categorii de mărfuri, ori declarate sub regim vamal de tranzit către alte țări ale UE.

În urma perchezițiilor, au fost descoperite și indisponibilizate aproximativ 50.000 de kilograme de tutun vrac, o linie de tocat, fermentat,  mărunțit și uscat tutun, o tiparniță, materiale și materii prime folosite în procesul de producție, asamblare și ambalare a țigaretelor, respective foițe, filtru, staniol, adeziv, blanchete, având aplicate desene similare cu mărci cunoscute de țigarete.

De asemenea, au fost ridicate un generator, care ar fi fost utilizat pentru a evita consumul mare de energie electrică de la furnizori (pentru a nu se descoperi activitatea ilicită), 2 ansamble auto formate din cap tractor și semiremorcă, o autoutilitară (care ar fi fost folosite pentru transportul tutunului și a materialelor necesare prelucrării acestuia) și 5 autovehicule.

Au fost depistați 4 muncitori, de naționalitate ucraineană, care s-ar fi ocupat de procesul de producție a țigaretelor.

6 persoane fost reținute pentru 24 de ore, iar, față de alte 3, a fost luată măsura controlului judiciar.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor I.G.P.R.- Institutul Național de Criminalistică, B.C.C.O. Pitești, B.C.C.O. Craiova, precum și de sprijinul A.N.A.F. - Direcția Generală a Vămilor și  al Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale – I.G.P.R. și  Serviciul Tehnic – D.I.I.C.O.T.

Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile prevăzute de Codul de procedură penală și de prezumția de nevinovăție.

About the Author

Dacă sunteți pasionat de un anumit subiect și doriți să-l împărtășiți cu lumea, bloguirea poate fi o modalitate excelentă de a face acest lucru. Cu dedicație și efort, vă puteți crea un blog de succes care vă poate ajuta să vă atingeți obiectivele.

Trimiteți un comentariu

Politica de comentarii: Vă rugăm să scrieți comentariile dvs. conform subiectului postării acestei pagini. Comentariile care conțin linkuri nu vor fi afișate până la aprobare.
Hopa!
Se pare că este ceva în neregulă cu conexiunea ta la internet. Vă rugăm să vă conectați la internet și să începeți din nou să navigați.
AdBlock detectat!
Am detectat că utilizați pluginul de blocare a reclamelor în browser.
Venitul pe care îl obținem din reclame este folosit pentru a gestiona acest site web, vă rugăm să treceți pe lista albă a site-ului nostru în pluginul dvs. de blocare a reclamelor.