News Breaking
Live
wb_sunny

Breaking News

Zaibărul umple butoaiele băileştenilor

Zaibărul umple butoaiele băileştenilor

Oltenii din oraşul lui Nea Mărin s-au pus pe făcut zaibăr. Oamenii se trezesc cu noaptea-n cap şi pleacă pe câmp unde se apucă de cules strugurii.
Constantin Vulturu are 60 de ani, iar bărbatul povesteşte că cine nu are în curte măcar două butoaie de vin nu este băileştean. „Zaibărul din oraşul lui Amza Pellea este cel mai bun, are culoare închisă şi este mult peste gustul vinurilor de viţă nobilă. Dintr-o tonă de struguri, atâta cât am cules noi facem nici mai mult nici mai puţin de 600 de tone de băutură alcoolică, care ne ajunge până la anul în primăvară“, a spus băileşteanul.

Vinul de Băileşti se serveşte cu carne la găleată

În luna octombrie, dacă întri în casa unul băileştean, te serveşte imediat cu un pahar plin cu zaibăr. Oamenii povestesc că pe lângă oala cu vin este musai nevoie şi de carne de la găleată. „Este limpede şi bun, domnişoară, zaibărul de Băileşti. Străinii vin aici la noi şi vor să cumpere măcar o sticlă de vin. De fiecare dată noi ieşim cu paharul plin la poartă şi le dăm să guste şi gratis. Zaibărul de Băieşti este pansament la suflet. Medicul, domnişoară, îţi recomandă să bei câte un păhărel la fiecare masă, aşa că asta facem şi noi acum. Este bucurie mare la noi în oraş, iar toată lumea este veselă“, a povestit cu zâmbetul pe buze bărbatul.
Reţeta este simplă: apă, struguri şi zahăr

Oamenii din Băileşti recunosc că anul acesta au avut o recoltă bună, iar strugurii sunt dulci şi gata de făcut vin. „După ce curăţăm boabele de pe ciorchine le zdrobşim, iar apoi lăsăm toată compoziţia la fermentat. Dacă mai veniţi la noi peste trei săptămâni puteţi bea vinul de Băileşti cu carafa“, a mai spus un localnic.

Băileştenii recunosc că, acum după ce au terminat mult mai deverem muncile la câmp, stau ascultă vestita melodie „M-a făcut muica oltean“ şi beau zaibăr cu prietenii care i-au ajutat la cules. „Ai nevoie de mulţi oameni care să fie cu tine, unii cară sacii, alţii pregătesc acasă totul, iar alţii merg la cules. În total este nevoie cam de 10 persoane, iar astfel termini toată treaba într-o singură zi“, a mai declarat Constantin Vulturu. 

Zaibărul, marcă înregistrată

Din anul 2009, zaibărul de Băileşti este marcă înregistrată la OSIM. Oana Pellea, fiica marelui Actora Amza Pellea, s-a luptat foarte mult pentru a-i ajuta pe oameni să obţină acest certificat. „Toată lumea ştie cine a fost Amza Pellea, până la urmă. În toate apariţiile de la televiziune vorbea despre zaibărul de Băileşti. Faptul că acum este marcă înregistrată pe noi ne ajută foarte mult“, a mai spus Ilie Tică. Un litru de zaibăr de Băileşti costă între 3 şi 4 lei, dar se dă şi cu 6 sau 7 lei, în funcţie de pretenţiile olteanului.

„Aşa cum spunea şi Nea Mărin, vinul de Băileşti este valuta noastră forte. Aici, la noi, găseşti adevăratul zaibăr şi mă bucur că am reuşit să înregistrăm această marcă la OSIM“, a spus Costel Pistriţu, edilul oraşului Băileşti.
Sursa:lupamea.ro
Adăugați aplicația Calafat News pe telefonul smartphone fără a instala, deschideți Calafat News cu browserul Chrome pe telefonul smartphone, apoi faceți clic pe pictograma de 3 puncte din browser, apoi selectați "Adăugați la ecranul principal". Apoi, dați clic pe aplicația Calafat News din ecranul principal al telefonului dvs. smartphone.

Tags

Abonează-te la știri!

Introdu adresa de e-mail pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin e-mail când vor fi publicate articole noi.

Trimiteți un comentariu