Advertisement

Dunărea a inundat sute de hectare de păşune şi pădure

Calafat News
miercuri, mai 21, 2014 | 08:11 Last Updated 2014-05-21T05:11:15Z
Aproximativ 600 de hectare de păşune şi pădure din localităţile doljene Ghidici şi Cetate au fost inundate ca urmare a creşterii debitului Dunării. Potrivit autorităţilor, în comuna Ghidici au fost inundate 150 de hectare de păşuni şi fâneţe, precum şi 430 de hectare de pădure şi fond forestier, iar în comuna Cetate au fost inundate zece hectare de teren agricol.
În comuna Piscu Vechi, angajaţi ai Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) Jiu au ridicat un dig din 500 de saci cu nisip şi au întărit protecţia talazului.

Se ridică şi se consolidează diguri

Conform prognozei Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, debitul Dunării la intrarea în ţară pe secţiunea Baziaş, în intervalul 19-20 mai, a fost în creştere, până la valoarea de 13.000 mc/s, peste media multianuală a lunii mai (7.250 m3/s).

Având în vedere avertizarea de cod portocaliu de inundaţii pe Dunăre, care este în vigoare până pe 26 mai, în judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt şi Teleorman s-au luat măsuri speciale de protecţie a populaţiei. Ieri, angajaţi ai ABA Jiu au ridicat un dig din 500 de saci cu nisip în zona localităţii Piscu Vechi, sat Pisculeţ, şi au întărit şi protecţia interioară şi exterioară a talazului pe o lungime de 40 de metri. „O echipă de intervenţie alcătuită din 15 muncitori execută subdepozite de saci încărcaţi cu nisip în punctele critice, necesari pentru prevenirea unor eventuale infiltraţii prin corpul digului. S-a acţionat cu următoarele mijloace şi materiale de intervenţie: 2.500 de saci cu nisip, o autobasculantă, un buldoexcavator, două autoutilitare şi două autoturisme“, se arată într-un comunicat al ABA Jiu. De asemenea, în satul Ciupercenii Vechi s-a consolidat digul local de apărare pe o lungime de 110 metri liniari.

Apel la cetăţeni să participe la consolidarea digurilor

Calafatul se află pe lista localităţilor în pericol să fie inundate, dacă debitul Dunării va creşte, potrivit europafm.ro. Pentru ca acţiunea de consolidare a digurilor să se desfăşoare mai rapid, primarul din Calafat a făcut apel la cetăţenii oraşului să se alăture echipelor de intervenţie. Plecarea spre zonele afectate se face dimineaţa la ora 9.00, de la primărie, după cum a anunţat edilul.
La Calafat, nivelul Dunării a trecut de cotele de inundaţii cu aproape 70 cm.
Şi în Bechet, acolo unde portul a fost inundat, nivelul Dunării a depăşit cu 82 cm cota de inundaţie, iar în Bistreţ, fluviul a atins şi a depăşit cota de pericol.
Vicepremierul Liviu Dragnea a avut, luni, la Craiova, o videoconferinţă cu prefecţii din judeţele riverane Dunării, cerându-le acestora să monitorizeze digurile şi să aibă utilaje disponibile, în condiţiile în care viitura aşteptată pe fluviu se va menţine patru-cinci săptămâni.
Tot în cadrul videoconferinţei, Liviu Dragnea a cerut impunerea de restricţii de viteză pentru ambarcaţiunile care tranzitează Dunărea.

Cod portocaliu extins

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor Bucureşti a emis o nouă avertizare hidrologică de inundaţii pe Dunăre - sector aval de Porţile de Fier, începând cu 21 mai, ora 6.00, până pe 30 mai, ora 18.00. Se instituie cod portocaliu pe Dunăre pe sectorul aval Sistemului Hidroenergetic şi de Navigaţie (SHEN) Porţile de Fier - Călăraşi (sector îndiguit aval Gruia) - judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi şi de pe 23 mai, ora 6.00, pe Dunăre, pe sectorul aval Călăraşi - Brăila (judeţele Călăraşi, Constanţa, Ialomiţa, Brăila şi Tulcea).
Momentul de producere a fenomenelor prognozate, pe sectorul românesc al Dunării, va fi influenţat semnificativ şi de modul de exploatare al SHEN Porţile de Fier.

Sursa:www.gds.ro
Comments
comments that appear the responsibility of the commentator
  • Dunărea a inundat sute de hectare de păşune şi pădure

Trending Now

Advertisement